All personal som jobbar med nyfödda barn på förlossningen, BB, barnkliniken och anestesikliniken ska öva neonatal hjärt- och lungräddning minst en gång om året. Förra onsdagen var det öppet hus då personalen kunde komma på drop-in och öva på olika stationer. Under året genomförs också övningar där man övar tillsammans. Aino Börjars-Treijs , funktionsansvarig barnmorska och barnsjuksköterskan Anette Wahlberg stod beredda vid barnbehandlingsbordet.
– På våra afyxiutbildningar gör vi två fingerade återupplivningsförsök med en docka. All personal kommer in i den ordning de kommer när vi larmar- barnmorskor, undersköterskor, narkosläkare, barnläkare, gynläkare, berättar Aino Börjars - Treijs.
Övningarna filmas för att man sedan ska kunna ge feedback. Meningen med övningarna är både att rutinerna ska sitta när man hamnar i skarpt läge, men också för att lyfta fram samarbetet.
– Hur kommunicerar vi med varandra? Det är oerhört viktigt i en akutsituation, säger Aino Börjars-Treijs.
Anette Wahlberg visar hur arbetsgången är kring ett nyfött barn som behöver vård. Barnbehandlingsbordet har all nödvändig teknik för de första åtgärderna.
– Det är jätteviktigt att barnet blir varmt direkt. På bordet mäts syrehalten i blodet och EKG. Sedan lyssnar vi på lungorna om barnet fått i sig fostervatten, berättar hon.
När barnet är en minut gammalt sätter barnmorskan apgar-poäng. Apgar är förkortningar från engelsk terminolog och bedömer barnets allmänskick. Är barnet rosigt eller blekt eller till och med blå? Hur är hjärtfrekvens, retbarhet, tonus och andning?
Om barnet trots bra ventilation förblir livlöst, görs återupplivningsförsök med hjärtkompressioner.
– Alla ska kunna det här innan det händer. Vi ska ju egentligen inte ha för tidigt födda här, men ibland kommer de ju, säger Anette Wahlberg.
– Och då är det viktigt att kunskaperna sitter, poängterar Aino Börjars Treijs.