På väg hem från Nordpolen

Isbrytaren Oden är på väg hem från Nordpolen där forskare bland annat har undersökt mikroplaster och miljögifter och hur de påverkas av klimatförändringarna. – Det har varit skrämmande lite is just kring själva polen, säger Åsa Lindgren från Nyköping.

NYKÖPING2016-09-18 15:15

Åsa Lindgren, som till vardags bor i Nyköping, har tillbringat de senaste veckorna på isbrytaren Oden i Arktis. 

– Dagarna rinner undan snabbt med olika forskningsaktiviteter och vi har arbetat tillsammans med en kanadensisk isbrytare, berättar hon i ett mejl till SN.

Hon jobbar som koordinator för Polarforskningssekretariatet och ser till att alla forskningsprojekt får de resurser som behövs för att kunna genomföras.

I en gemensam forskningsexpedition har Oden och kanadensiska Louis S. Saint Laurent genomfört flera undersökningar i Arktiska oceanen. Forskare på Oden tar vattenprover, samlar in snö och is och mäter partiklar i luften.

Den mesta tiden har forskarna tillbringat i området kring Nordpolen och efter två veckors resa nådde Oden till sist fram till själva Nordpolen.

– Det var faktiskt svårt att veta när vi var på själva Nordpolen att vi var just där. Vi samlades på Odens brygga uppe hos kapten och räknade ner i takt med att GPS:en närmade sig 90 grader. Själva polen var just under ett stort isflak så vi kunde förtöja Oden och gå ut på isen, berättar Åsa Lindgren.

Flera forskningsprojekt pågår parallellt ombord på Oden. Havsisens roll för föroreningar som kvicksilver ska undersökas. Forskarna tror att havsisen fungerar som ett lock som stänger inne föroreningar och hindrar dem att transporteras till atmosfären. Prover som samlas från vatten, snö och is ska också användas för att undersöka hur mycket mikroplaster som finns. Undersökningarna ska också hjälpa till att ge svar på hur föroreningarna påverkas när klimatförändringarna gör Arktis varmare. Och med hjälp av isradar mäts isens tjocklek.

– Det har varit skrämmande lite is just kring själva polen, mest öppet vatten med spridda isflak. Däremot ner mot Grönland är det väldigt tjock is och vi fick köra full kraft på Oden för att de båda isbrytarna skulle ta sig fram ett tag.

På resan utforskas också hur havsbottnen är uppbyggd runt Nordpolen. Kanada vill ta reda på hur långt den kanadensiska kontinentalsockeln sträcker sig. Beroende på hur långt den sträcker sig under havet kan landet göra olika stora anspråk på områden enligt FN:s havsrättskonvention.

I början av resan, på väg in i de arktiska ismassorna beskrev Åsa Lindgren det som "enastående vackert med alldeles spegelblankt vatten fläckat av isflak". Ändå tycker hon att det känns skönt att nu vara på väg hem.

– Samtidigt är det otroligt mycket som händer här ombord och dagarna rusar i väg. Det är mycket som ska slutföras och det är intensivt arbete som återstår.

Expeditionen pågår i sex veckor och 67 personer är med på Oden. Bakom expeditionen står Polarforskningssekretariatet som är en statlig myndighet som samordnar och främjar svensk polarforskning.

Mer information om expeditionen finns på polarforskningsportalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om