Livsmedelstillverkningen i Hardö Kultur äger rum på Hållet – i en liten källarlokal som för tankarna till ett laboratorium. På hyllorna står glasbehållare och plastdunkar. Peter Hardö själv vandrar omkring i en vit rock.
Hans stora intresse är fermenterade livsmedel. Med hjälp av den urgamla jäsningsmetoden producerar Peter Hardö kombucha, kimchi, surkål och vinäger, som han sedan säljer på Bondens marknad och till olika handlare och restauranger.
Chilisås – gjord på fermenterad chili – ingår också i produktsortimentet. Men nu ska produkten tas till nya starka höjder. I en glasbehållarna ligger världens näst starkaste chili: Trinidad Moruga scorpion.
– Det var världens starkaste chili fram till 2013. Då lyckades en amerikan förädla fram en ännu starkare sort, berättar Peter Hardö.
Chilifrukternas styrka mäts i scoville. Vanlig paprika har en styrka på mellan 0 till 100 scoville. Tabascosås, som av många brukar upplevas som stark, brukar ha en styrka på mellan två till fem tusen scoville – något som i det här sammanhanget måste kallas ytterst blygsamt.
Trinidad Moruga scorpion har nämligen en styrka på hela 2 miljoner scoville. Den chili som övertog världsmästartiteln 2013 – Carolina Reaper – har en styrka på 2,2 miljoner.
– Det är otroligt starkt. Förmodligen måste jag sätta varningstexter på chilisåsen, säger Peter Hardö och skrattar.
– Skämt åsido. Det är inte vem som helst som ska äta så stark chili. Man måste veta vad man gör.
Intresset för chili har vuxit snabbt på senare år. Allt fler odlar sina chilifrukter hemma och parallellt har intresset för riktigt stark chili vuxit. Peter Hardös nya chilisås har plockats upp av en nystartad internetbutik, som enbart ska sälja chili – framför allt superstark sådan.
Tycker du själv om chili?
– Absolut. Jag odlar en del frukter själv. Det är roligt att odla chili. Frukterna är väldigt fina.
Innan den nya chilisåsen går ut på marknaden måste den provsmakas. Utmaningen fyller Peter Hardö med viss bävan. Själv föredrar han chili som har en scoville på mellan hundra tusen och två hundra tusen, även det blygsamt i jämförelse med styrkan i Trinidad Moruga scorpion.
– Det kommer att smaka fruktansvärt hett. Det blir till att ladda upp med ett par liter filmjölk. Filmjölk kan dämpa lite, säger Peter Hardö.