Livsmedelstillverkningen i Hardö Kultur Ă€ger rum pĂ„ HĂ„llet â i en liten kĂ€llarlokal som för tankarna till ett laboratorium. PĂ„ hyllorna stĂ„r glasbehĂ„llare och plastdunkar. Peter Hardö sjĂ€lv vandrar omkring i en vit rock.
Hans stora intresse Àr fermenterade livsmedel. Med hjÀlp av den urgamla jÀsningsmetoden producerar Peter Hardö kombucha, kimchi, surkÄl och vinÀger, som han sedan sÀljer pÄ Bondens marknad och till olika handlare och restauranger.
ChilisĂ„s â gjord pĂ„ fermenterad chili â ingĂ„r ocksĂ„ i produktsortimentet. Men nu ska produkten tas till nya starka höjder. I en glasbehĂ„llarna ligger vĂ€rldens nĂ€st starkaste chili: Trinidad Moruga scorpion.
â Det var vĂ€rldens starkaste chili fram till 2013. DĂ„ lyckades en amerikan förĂ€dla fram en Ă€nnu starkare sort, berĂ€ttar Peter Hardö.
Chilifrukternas styrka mĂ€ts i scoville. Vanlig paprika har en styrka pĂ„ mellan 0 till 100 scoville. TabascosĂ„s, som av mĂ„nga brukar upplevas som stark, brukar ha en styrka pĂ„ mellan tvĂ„ till fem tusen scoville â nĂ„got som i det hĂ€r sammanhanget mĂ„ste kallas ytterst blygsamt.
Trinidad Moruga scorpion har nĂ€mligen en styrka pĂ„ hela 2 miljoner scoville. Den chili som övertog vĂ€rldsmĂ€startiteln 2013 â Carolina Reaper â har en styrka pĂ„ 2,2 miljoner.
â Det Ă€r otroligt starkt. Förmodligen mĂ„ste jag sĂ€tta varningstexter pĂ„ chilisĂ„sen, sĂ€ger Peter Hardö och skrattar.
â SkĂ€mt Ă„sido. Det Ă€r inte vem som helst som ska Ă€ta sĂ„ stark chili. Man mĂ„ste veta vad man gör.
Intresset för chili har vuxit snabbt pĂ„ senare Ă„r. Allt fler odlar sina chilifrukter hemma och parallellt har intresset för riktigt stark chili vuxit. Peter Hardös nya chilisĂ„s har plockats upp av en nystartad internetbutik, som enbart ska sĂ€lja chili â framför allt superstark sĂ„dan.
Tycker du sjÀlv om chili?
â Absolut. Jag odlar en del frukter sjĂ€lv. Det Ă€r roligt att odla chili. Frukterna Ă€r vĂ€ldigt fina.
Innan den nya chilisÄsen gÄr ut pÄ marknaden mÄste den provsmakas. Utmaningen fyller Peter Hardö med viss bÀvan. SjÀlv föredrar han chili som har en scoville pÄ mellan hundra tusen och tvÄ hundra tusen, Àven det blygsamt i jÀmförelse med styrkan i Trinidad Moruga scorpion.
â Det kommer att smaka fruktansvĂ€rt hett. Det blir till att ladda upp med ett par liter filmjölk. Filmjölk kan dĂ€mpa lite, sĂ€ger Peter Hardö.