Polis anmäler psykiatrin efter självmord

Mannen söker hjälp hos polisen. Han är förvirrad och självmordsbenägen. Polisen kör honom till psykiatriska kliniken i Nyköping där han får vård. Dagen efter tar han sitt liv vid Nyköpingsån. Nu har polis anmält psykiatriska kliniken. – Något är fel, säger en polis.

NYKÖPING2015-09-15 06:15

Mannen kom till polisstationen tidigt på morgonen, innan receptionen hade öppnat. Han var angelägen om att få hjälp. Han var stressad och upplevde att han inte hade kontroll över sin livssituation.

Poliser pratade med honom och lyckades få honom lite lugnare och till slut att följa med till psykiatriska kliniken. Där tog psykiatriska klinikens personal vid. En läkare skrev ett vårdintyg om omhändertagande. Ett vårdintyg sträcker sig i 24 timmar, därefter görs en ny bedömning om patienten ska tvångsomhändertas eller ej.

Tvångsomhändertagande kan sträcka sig upp till fyra veckor.

I det aktuella fallet gjordes bedömningen att mannen inte var tillräckligt sjuk för tvångsomhändertagande.

Några timmar senare hittades mannen livlös av två barn. När räddningstjänsten kom till platsen utfördes hjärt- och lungräddning, men mannen avled senare på Nyköpings lasarett.

Den polis som anmält händelsen är mycket kritisk till hur vården fungerar.

– Det som hänt är för jävligt. Något är fel. det känns som väldigt kort att på 24 timmar inte anses som självmordsbenägen, säger polisen.

Hur kan det gå till så här? undrar polisen. Hur kunde patienten som 24 timmar tidigare ansågs självmordsbenägen och en fara för sig själv vara frisk och kunna gå ut från vårdinrättningen?

Sven Nordlund, divisionschef för psykiatrin inom landstinget, förklarar att vård bygger på ett samförstånd mellan patient och läkare. Att vidta åtgärden tvångsomhändertagande är ett väldigt allvarligt ingrepp i den personliga integriteten och ovanligt om personen inte är känd hos personalen.

– Det är jättesvåra bedömningar från fall till fall. Och man kan ta fel, säger Sven Nordlund.

Johan Hellström är verksamhetschef på psykiatriska kliniken. Han säger att tillståndet för en patient kan förändras till det bättre på 24 timmar.

– Och vi tvingar inte hem en patient. Vill patienten stanna får patienten det. Men självklart är det ett misslyckande om någon som vårdats hos oss är död några timmar senare, säger Johan Hellström.

Han är dock förvånad över polisanmälan och kan inte erinra sig om att det hänt tidigare.

Den anställde på polisen vill med anmälan rikta ljuset på den psykiatriska vården.

– Vi måste få en bättre psykiatri, fler vårdplatser och bättre vård. Psykiatrin måste få kosta, men i dag är det pengarna som styr, säger polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om