Sommartid är polisstyrkan halverad. Då prioriteras det akuta och narkotikaspaningen får stå tillbaka.
– Då har vi en öppen drogmarknad i Nyköping. Ordningspoliserna har fullt upp med annat och kan inte jobba så mycket med narkotikafrågor, säger Niklas Ringgren.
Gatulangningsgruppen har minskat - från sex till fyra. Samtidigt har de specialiserade poliserna blivit mer effektiva. De har jobbat länge och har utvecklat sina arbetsmetoder.
– Vi vet vad vi ska titta efter och var vi ska leka. Vi har blivit bättre på att följa upp underrättelserna och får bättre träff på dem vi kontrollerar. Men vi står inte för den största delen av anmälningarna, mycket görs av ordningspolisen.
Polisen har identifierat många nya och tidigare ostraffade personer som använt narkotika.
– Det finns en attityd att det är ofarligt att röka hasch. Det finns en stark lobby som jobbar för det och många som tjänar pengar på det. Och under sommaren sker det en nyrekrytering.
Skolorna har blivit mer aktiva med att anmäla misstankar om missbrukande elever. Sedan flera år finns en gemensam policy för att förebygga missbruk och hantera problemet när det uppstår.
– Det finns narkotika på alla högstadier och på gymnasiet är det väl utbrett, säger Ringgren.
Gymnasieskolorna i Nyköping har sedan flera år en gemensam strategi för att motverka och hantera drogmissbruk bland elever.
– Vi får in mer information från skolorna, att det blir fler anmälningarna kan vara ett resultat av den. Jag tror att policyn fungerar ganska bra.
I mitten av augusti gjorde polisen en punktinsats mot narkotika i Gnesta, Trosa och Vagnhärad. Den resulterade i 16 anmälningar, några av ungdomarna som fick lämna prover var bara 13-14 år. För att få ta urinprov på så unga människor krävs beslut från åklagare.