– Man har sina långa veckovilor i lastbilshytten. Man får absolut sova i lastbilen, men inte då föraren ska ha sin långa vila varannan vecka som ska vara 45 timmar eller mer. Då ska åkerierna se till att föraren får bo på ett hotell eller allra helst komma hem, säger Andreas Karlsson som är bilinspektör på trafikpolisen i Nyköping.
Det är dock långt ifrån alltid som det här följs. Andreas Karlsson vittnar om att de hittar fem, sex förare i veckan som inte har kunnat uppfylla de här kraven. Tidigare var det vanligt av chaufförerna kom från Baltikum och Polen, men nu letar en del åkerier personal allt längre bort. Vanliga nationaliteter just nu är Belarus, Ukraina – och till och med Tadzjikistan.
– Tyvärr är det här som ett modernt slaveri. Förarna har inte mycket att säga till om gentemot företagen och det är inte heller dem vi håller ansvariga när sådant här inte följs. Snarare blir de oftast lättade när vi stoppar dem och det här uppdagas, fortsätter han.
Att leva under långa perioder i en lastbilshytt kan låta kärvt, dock så är många moderna hytter bekväma och har både säng och ett litet kök. Samtidigt så kör en del chaufförer i skift. Andreas Karlsson tar ett exempel om ett företag som inte är hemmahörande i Sverige.
– Det här kan innebära att två personer bor tillsammans på en väldigt liten yta under lång tid. Tänk dig själv om du skulle bo två månader i en lastbilshytt med din kollega och inte komma hem till familjen något däremellan. För varje gång företagen bryter mot det här blir det en sanktionsavgift på 20 000 kronor, säger han.
– Vi rapporterar inte förarna för det här, vi vill att de ska få ha ett drägligt liv. Man ska se dem som människor. Det är företagen som får avgiften.
Det kan bli dryga böter för åkerierna när regler överträds och förutom utebliven vila kan det exempelvis handla om hur lasten hanterats. För ett knappt år sedan fångades det av ett filmteam. Inspelningsteamet som gjorde avsnitt till tv-serien "Svenska truckers" följde en lastbil som trafikpolisen i Nyköping kontrollerade. Fordonet vägde 108 ton – och ett ton visade sig vara feldisponerat.
Det visade sig bli en dyr historia.
– Vi har påfört en överlastavgift på 49 000 kronor, säger Carolina Häggkvist som är pressansvarig vid Transportstyrelsen.