Polisprofil: Snårigaregler för cyklisterna

Många cyklister vet inte om att de ofta har väjningsplikt och det är ett problem. Men reglerna är mer komplicerade än så, säger Ruben Börjesson, känd fd trafikpolis.

NYKÖPING2014-12-19 09:49

I SN slog polisen i Nyköping larm om att många cyklister inte tycks känna till att de har väjningsplikt när en cykelpassage korsar en väg.

– Cykelpassagerna går ofta bredvid ett övergångsställe. Många cyklister tycks tro att bilisterna har samma skyldigheter gentemot cyklister som de har gentemot de gående. Men så är det alltså inte, bekräftar Ruben Börjesson, som i dag skriver om trafikfrågor på Teknikens värld.

Han tycker därför att det är bra att cyklister informeras om vilka regler som gäller, men berättar att de är mer komplicerade än vad som framgår av gårdagens artikel.

För det första finns det tillfällen när vägar anses korsa cykelbanor, i stället för tvärtom. Och i dessa lägen har bilisten väjningsplikt. Ett exempel är cykelbanorna som går längs med Folkungavägen förbi polishuset.

– Kör man ut från polishuset till Folkungavägen så har man väjningsplikt gentemot de cyklister som kommer på cykelbanan. Det är inte alltid helt lätt att veta när vägen anses korsa cykelbanan, men när man kör ut från en fastighet förhåller det sig ofta på det sättet.

Grundprincipen som beskrivs i artikeln är riktig. Cyklisten har väjningsplikt vid en cykelpassage (som alltså ofta finns vid övergångsställen).

Det finns dock undantag. Om bilisten precis har svängt, till exempel genom att lämna en cirkulationsplats, så har bilisten väjningsplikt.

Reglerna kring cykelpassager är nya sedan 1 september. Enligt lagstiftningen så finns det nu också cykelöverfarter där bilisterna alltid har väjningsplikt. Dessa cykelöverfarter ska vara mer tydligt markerade, till exempel genom att vara upphöjda.

– Men än så länga har vi inga cykelöverfarter i Nyköping, säger Ruben Börjesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om