Anledningen till att man nu besöker Borgmästarhagskolan och andra skolor under de köttfria dagarna är att man vill informera om varför dagen har införts. Samtidigt vill man även få elevernas synpunkter på att äta vegetariskt en dag i veckan. Det är Nyköpings ungdomsfullmäktige som har varit drivande bakom beslutet att införa den köttfria dagen. Johan Andersson, ordförande för ungdomsfullmäktige, säger att det beror på att man vill göra folk mer medvetna på hur köttindustrin påverkar miljön.
– Det här är ett delat ansvar. Dels krävs det politiska åtgärder för att ändra lagstiftningen men sedan har också konsumenten ett ansvar. Den här åtgärden syftar på att öka medvetandet kring köttkonsumtionen.
Han ser också att beslutet har blivit något av en vattendelare där han menar att en del elever är insatta och tycker det är bra att man minskar köttätandet.
– Andra är inte lika insatta och vet inte varför vi gör det här, säger han.
Vid årets slut kommer kommunen utvärdera året som gått och hur de köttfria onsdagarna har fungerat. Beroende på resultat finns det också möjlighet till fler köttfria dagar.
– Vi kommer vi ta in olika synpunkter men även försöka mäta det som går att mäta. Som till exempel hur mycket mindre kött som Nyköpings kommun har konsumerat. Då kan man se miljönyttan i det. Varför vi valde att bifalla motionen om en köttfri dag är att vi har en gemensam vision om ett hållbart samhälle. Det här är ett steg i den riktningen, säger kommunalrådet Jonas Hultberg (MP).