Politikerna: Ställ hårdare kravpå EU-länderna

Under onsdagseftermiddagen direktsände SN Studio sin valdebatt med anledning av söndagens EU-val. Tre lokala politiker fanns på plats för utfrågning och debatt, tillsammans med SN:s unga valpanel som efteråt kommenterade.

NYKÖPING2014-05-21 21:28

Tre riksdagspartier fanns representerade när SN Studio, ledd av SN:s Lasse Ringdahl och Annika Clemens, direktsände sin EU-valsdebatt under onsdagen. Det var Benita Vikström (S) och Anwahr Athahb (MP), som båda kandiderar till EU-parlamentet, samt Peder Wachtmeister (M), som är lokal riksdagsledamot.

Frågorna som diskuterades handlade mycket om EU:s krav på mänskliga rättigheter, med utgångspunkt i de rumänska tiggarnas situation i Nyköping och övriga Europa.

– EU måste ställa krav på länder som diskriminerar och skapar dåliga förutsättningar för människor, säger Anwahr Athahb, som förespråkar sanktioner mot länder som brister i detta.

– Jag tror också man behöver tillsätta en kommission som övervakar de länder som skrivit på EU:s avtal för mänskliga rättigheter, lägger Benita Vikström till.

– Förbud mot tiggeri hjälper inte. Rumänien får väldigt mycket av de pengar som vi skickar till Bryssel och det är via den vägen som vi får trycka på, säger Peder Wachtmeister.

Övriga frågor handlade bland annat om införandet av ett slags europeiskt FBI, datalagring och klimat- och energi. Fokus under sändningen låg också på vad som engagerar ungdomarna inför EU-valet. Vendela Carlfjord, ambassadör för EU-valet och verksam inom Nyköpings ungdomsfullmäktige (NU), satt med som gäst för att prata om hur hon arbetar för att få fler ungdomar att rösta.

– Fildelning är ett exempel, som många ungdomar brukar vara intresserade av, och övervakningen på internet. Det är frågor där EU har väldigt mycket makt, och där riksdagen har väldigt lite makt, säger hon.

Efter debatten gästades studion av SN:s unga valpanel, representerade av Hannes Rudsäter och Emelie Zhovnartshuk.

– Viktigast för mig är frågan om de växande främlingsfientliga krafterna, det är oerhört oroväckande, säger Hannes.

– Minst lika oroväckande är miljöfrågan. Den måste lösas nu, den kan vi inte vänta med, flikade Emelie in.

Ungdomarna fick även frågan vad de tyckte om debatten mellan politikerna.

– Debatten var intressant men jag tycker inte de hade allt för olika åsikter i de här frågorna, säger Hannes Rudsäter, som också får medhåll av en smått självkritisk Benita Vikström.

– Jag tycker att det blev lite lamt, skillnaderna mellan Moderaterna och oss blev väldigt otydlig. De vill snäva in EU till att handla om fri handel och rörlighet medan vi också vill att det ska handla om socialt ansvar, säger Benita Vikström.

– Nja, det tycker jag inte, men de vill gärna få det att låta så, svarade Peder Wachtmeister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om