Positiv framtidstro om landsbygden

På måndagskvällen höll Träffpunkt Tystberga en föreläsning där Sörmlandsprofilen Peter Eklund berättade om landsbygdens utveckling.

Foto:

Nyköping2015-02-24 07:51

Föreläsningen som ägde rum i Tystberga handlade om landsbygdens utveckling och framtid, men även om Tystberga och Sverige ur ett större globalt perspektiv. Peter Eklund som tidigare arbetat på länsstyrelsen i Södermanland berättade om hur den moderna utvecklingen med jobb och befolkning sker på landsbygden, samtidigt som staden har blivit norm. En av anledningarna till att det har blivit så ansåg han berodde på att vi sätter upp saker i våra huvuden som sedan blir till en sanning

– Den här bilden, vad är det? Att landsbygden avfolkas och det finns inga jobb? Samtidigt som ni ska veta att vi aldrig har varit fler människor på Sörmlands landsbygd.

Han menade att språket och den bild som i dag beskriver landsbygden är problematisk och sade att det exempelvis är betydligt lättare för stadsbor att begära en lekplats och få den än vad det är för de som bor på landet. Något som förvisso kan medföra i att man på landet blir mer handlingskraftig.

– Ytterst sällan kan man kräva något på landsbygden. De får gå ut och skotta snö själva annars blir det inte gjort. Vi har helt olika normer av vad vi förväntar oss av det omgivande samhället.

Han ställde sig också tvivlande till om alla skulle kunna bo i staden. Samtidigt som han menade att man kan ifrågasätta vad som definierar en stad då allt är relativt.

– När börjar en stad? Är Tystberga en stad eller samhälle? Är Nyköping en stad? I Sverige har vi bestämt att en tätort är 200 invånare. Regelverket i EU säger att orter under 50 000 är landsbygd och OECD säger 250 000.

Peter Eklund är kulturgeograf och har arbetat för landsbygdsutveckling genom att bland annat lyfta fram mat som producerats i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om