Trenden uppmärksammas av bland andra Djurens rätt, Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation. De släppte inför påsken sin "buräggsfria lista" och "fjäderfria lista", där det konstateras att allt färre kommuner i upphandlingar av livsmedel väljer ägg från höns som levt i bur.
2018 fanns ingen av kommunerna i SN-området med på buräggsfria listan, men nu tycks kommunerna i Oxelösund, Trosa, Gnesta och Nyköping samtliga ha avtal för inköp av ägg från enbart ekologiska och/eller frigående värphöns.
– Djurens rätt har lyft frågan några år. Buräggsfria listan har fått en hel del medial uppmärksamhet och burägg är något som är på väg att fasas ut, dessa faktorer har nog hjälpt kommunerna att fatta beslut i frågan, gissar Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt.
Jordbruksverkets statistik visar att det finns knappt åtta miljoner värphöns på gårdar runtom i Sverige. Detta är över två miljoner fler höns än för tio år sedan. Sett till antal värphöns ligger Östergötland och Skåne i topp. Av de knappa åtta miljoner hönor som finns i Sverige sitter knappt en miljon i bur och det antalet är ständigt minskande.
Äggförbrukningen i Sverige uppgick till 14,7 kilo per person under 2017. 85 procent av den svenska produktionen går direkt till konsumtion. Resterande del används i livsmedels- och läkemedelsindustrin. Den svenska äggproduktionen under 2018 bestod till 68 procent av frigående höns inomhus, 17 procent ekologiskt produktion, 12 procent höns i inredd bur och slutligen 3 procent frigående höns utomhus.