Prostatacancern förändrade hans liv

Sören Karlsson, 74, fick diagnosen prostatacancer för femton år sedan. Cancern förändrade hans liv. I dag har det blivit rutin att alltid se till att ha inkontinensskydd med sig.

Foto: Fotograf saknas!

NYKÖPING2015-11-10 10:30

– Nästan alla får tydligen problem med inkontinens efter att ha opererat bort prostatan, säger Sören Karlsson.

Förre kommundirektören i Nyköping Bertil Axelsson berättade i lördagens SN (7 november) om det besvärliga i att hela tiden vara kissnödig och oron över att inte kunna hålla tätt.

Sören Karlsson har samma bild. Därför har han som rutin att alltid plocka med inkontinensskydd.

Sören Karlsson tycker det är viktigt att prata om prostatacancer. När han fick diagnosen så reste han sig upp på jobbet och berättade för sina arbetskamrater. Men alla är inte lika öppna med sin sjukdom, varför går alltid spekulera i, menar han.

– Det är väl lite skämmigt att prata om underlivet, säger Sören Karlsson.

Prostatacancern upptäcktes av en tillfällighet. Visst, han kissade på natten. Han sökte vård för något annat. Vad minns han inte. Läkaren frågade om PSA-prov (Prostataspecifikt antigen), som är den i dag i särklass mest betydelsefulla av alla markörer för prostatacancer. Värdet var något högt. En ny undersökning genomfördes ett år senare, som visade att PSA-värdet ökat.

Vävnadsprov av prostatan togs och cancer konstaterades.

– En tredjedel var angripen, det var ingen aggressiv form. Jag tänkte inte så mycket det. Pappa hade haft prostatacancer och levde i 20 år efter beskedet, säger Sören Karlsson.

Hela prostatakörteln avlägsnades. Han behövde inte ta några mediciner mot prostatacancer. Det vanligaste läkemedlet är annars zytiga. Ett dyrt läkemedel, som flera landsting inte ger. Men landstinget Sörmland använder det till patienter som inte svarar på hormonbehandling eller cellgifter. Läkemedelskostnaden för zytiga är uppemot en halv miljon kronor per år och patient.

Men nu har även ett nytt läkemedel kommit på marknaden, xtandi. Läkemedlet är minst lika effektivt som zytiga, säger Pehr Lind, onkologklinikens chef.

– Och det är bra för skattebetalarna att det kommer fler läkemedel som kan konkurrera med varandra, säger Pehr Lind.

Sören Karlsson har varit aktiv inom föreningslivet och bland annat fotbollsdomare. I dag lever han ett fortsatt aktivt liv.

– Jag fick en hjärtinfarkt för tre år sedan, den har påverkat mig mer, säger han.

Sören Karlsson uppmanar också alla män att ta ett PSA-prov (blodprov).

– Det är viktigt att man upptäcker sjukdomen i tid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om