Protesterna lever fortfarande efter tio år

Barnkliniken på Nyköpings lasarett stängde. Protesterna var starka. Tio år senare är protesterna fortfarande starka. – Man måste ta barnsjukvården på allvar, säger Charlotta André.

Barnmotagingen2.jpg

Barnmotagingen2.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Nyköping2015-07-21 07:35

Hon startade en facebookgrupp "Föräldrar för en trygg och tillgänglig barnsjukvård i Sörmland". En grupp som har 237 medlemmar och där föräldrar delar med sig av sina upplevelser av barnsjukvården.

Charlotta André berättar hur initiativet startade när hennes nio månaders dotter hade svårt att andas. Hon fick rådet av sjukvårdsupplysningen att bege sig från hemmet i Västerljung till akutmottagningen i Nyköping. Efter provtagningar och röntgen konstateras att hennes nio månaders bebis har dubbelsidig lunginflammation.

Därefter fick Charlotta André beskedet att det var fullt på barnkliniken i Eskilstuna och att Nyköpings lasarett har stängt på helgerna. Hon fick åka hem.

Bebisen blev sämre och åter svårt att andas. De återvände till akuten på lasarettet. På måndag morgon kan hon och dottern flytta till barnkliniken i Nyköping som öppnat.

Där får hon och hennes bebis vård, men barnkliniken i Nyköping stänger 21.00 på kvällen och eftersom det fortfarande är fullt i Eskilstuna återstår alternativet att åka hem. Charlotta André är som ensamstående mamma orolig över att åter få ta det fulla ansvaret när hon samtidigt själv är sjuk (influensa).

Till slut blir hon av personalen bönhörd och hon och hennes bebis transporteras till Mälarsjukhuset.

I Eskilstuna konstaterades att dottern hade rs-infektion (ett förkylningsvirus), som på små barn kan resultera i andningsuppehåll. De får kvarstanna över natten, men möts sedan av beskedet att det är fullt på kliniken och att de ska lämna sjukhuset.

Andra föräldrar har liknande upplevelser av barnsjukvården.

Jenny Taivaloja Stafrin, Västerljung, tvingades åka taxi med sin sjuka dotter till Eskilstuna eftersom barnkliniken i Nyköping skulle stänga för kvällen. Dessutom upplever hon att vårdcentralen har ett motstånd till barnsjukvård.

– De tar inte emot oss utan kommer med massa undanflykter, säger Jenny Taivaloja Stafrin.

De flesta föräldrarna tycker att de är utsatta när behovet av stöd och hjälp är stort.

– Är detta vad landstinget har att erbjuda när det gäller barnsjukvården - att man skickas hem på grund av vårdplatsbrist? Då känns den inte trygg. Då söker jag i stället vård utanför länet, säger Charlotta André.

Hon har anmält landstinget till myndigheten Inspektionen för vård och omsorg med anledning av händelsen med dottern. Dottern mår i dag bra, men har utvecklat astma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om