I samband med ett släckningsarbete rörande en mindre brand i Brandkärr blev räddningstjänsten under onsdagen attackerade av cirka 25 ungdomar. Dessa kastade sten och smällare mot brandmännen, och besköt även styrkan med nyårsraketer.
Två dagar senare, efter en i jämförelse behärskad nyårsafton i området, har lugnet åter lagt sig över Brandkärr. Men besvikelsen kvarstår.
– Man blir lite förvånad. Vi kommer dit för att göra en insats och så händer det här. Vi är såklart inte förbannade på människorna som bor i Brandkärr, men det är ledsamt att de här ungdomarna gör såhär, säger Björn Hellström, insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.
– Liknande händelser har ju inträffat i andra delar av Sverige, men i Nyköping har räddningstjänsten tidigare varit väldigt förskonad, fortsätter han.
Hur har räddningstjänsten hanterat händelsen i efterhand?
– Vi har pratat lite om det, att vi får vara mer vaksamma. Men inte mer än så. Blir det vanligare med den här typen av händelser får man kanske börja utarbeta en plan.
– Det enda som egentligen blev sagt under onsdagskvällen var att man vid sådana här mindre bränder kanske bör invänta polis. Men rör det sig om livräddande insatser kör vi ändå.
Tankar om att arbeta proaktivt med lokala föreningar i Brandkärr har funnits med sedan tidigare, och även genomförts vid ett flertal tillfällen.
– Det är ett sätt för oss att visa vilka vi är, vad vi gör och att vi är där för att hjälpa, säger Björn Hellström.
På Somaliska föreningen i Brandkärr tar man händelsen på allvar, och är i likhet med räddningstjänsten, besviken över ungdomarnas agerande.
– Det här är jättetråkigt och såklart inget som vi tolererar eller accepterar överhuvudtaget. Vi står för integration och för att förbättra samhället, säger Mohamed Hussein, ordförande i Somaliska föreningen, vilka har en fritidsgård för ungdomar i Brandkärr.
– Vi i föreningen kommer arbeta hårt med att prata med föräldrar och ungdomar i området för att förhindra att liknande saker inträffar framöver.
Vad tycker ungdomarna i området om det som har hänt?
– Det är många av våra ungdomar som också tycker att det här är tråkigt såklart. Brandkärr är ett bra ställe att bo på och det vill vi fokusera på och arbeta för, säger Mohamed Hussein.
Samarbetet med polis och räddningstjänst har tidigare fungerat bra, förklarar Mohamed, och han önskar att det kommer fortsätta så.
När SN besökte Brandkärr dagen efter raketattacken gavs både ris och ros till området. Vissa uttrycker en ökad oro när den här typen av händelser inträffar, men många understryker också områdets positiva sidor. En av dessa var Jerry Sandström.
– Jag har en bra bild av Brandkärr. Det är ett stort och fint område som jag tycker det borde finnas mer av.