Det är brandvarnare som lånas ut till fastighetsägare som varit med om att det har brunnit och där räddningstjänsten har gjort en insats.
– Det är helt enkelt två vanliga brandvarnare som parallellkopplas. Då kommer brandvarnarna att prata med varandra. En kan placeras på vinden om det har brunnit där och den andra i hallen, säger Per Andersson insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.
Om det av någon anledning skulle börja ryka eller brinna igen på vinden kommer alltså den andra brandvarnaren, den som är placerad i hallen, att börja tjuta.
– Den här lösningen bygger på att det är någon hemma. Så den ska användas där det har brunnit, men där miljön är så pass bra att man kan bo hemma, säger Per Andersson.
När det har varit en större insats och man inte kan stanna i fastigheten eller om det handlar om ett företag placerar räddningstjänsten ut en larmväska med rökdetektorer. Larmväskan har direktkoppling till räddningstjänsten.
– Vi jobbar alltid med att förbättra oss, vi vill inte att någon ska känna sig otrygg. Vi kontrollerar att allt är släckt mycket noga. Så det här med brandvarnaren är en extra säkerhet för både oss och fastighetsägaren, menar Per Andersson.
Inom en vecka efter att insatsen avslutats kommer räddningstjänsten och hämtar tillbaka de utlånade brandvarnarna.