Fröet till galan såddes när Raoul Wallenbergspristagaren Emir Selimi berättade för Mohammed Mouaid om den förra pristagaren, Siavosh Derakhti. Tillsammans med dennes kollega Jonas Bökman och Caxton Njuki hade de ett möte där de pratade om en växande främlingsfientlighet i Sverige och Europa. Men även om förtryck mot romer och judar.
– Vi tänkte att vi måste göra något tillsammans då vi är alla entreprenörer och föreläsare, säger Mohammed Mouaid.
Syftet med galan, som går av stapeln 30 maj i Fryshuset i Stockholm, är de vill ge framförallt unga inspiration och verktyg att överbygga klyftor och motsättningar.
– När jag var yngre var de förebilder jag hade egentligen inga bra sådana. Idag vet jag precis vilka förebilder jag borde velat ha. Då kan vi gå in och agera som sådana och inspirera ungdomarna, säger Mohammed Mouaid.
Alla fem menar att integrationen har misslyckats i Sverige men att man för det inte ska sluta ta emot flyktingar. Istället vill de med projektet kunna få människor med olika bakgrund att närma sig varandra och se likheterna istället skillnaderna.
Siavosh Derakhti säger att det inte löser några problem om han går ut och hatar sin granne.
– Det gör det bara värre. Istället ser jag på vad jag kan göra för att vi alla kan få det så bra som möjligt i Sverige.
Han påpekar också att det inte bara är Sverige och Europa som har problem med rasism utan att hans föräldrar fick uppleva det sitt hemland.
– Vi vill öppna ögonen på folk och säga att vi är alla i samma båt. Att vi tror på gemenskap, kärlek, förståelse och tillit. För rasism har ingen färg, form eller ägare. Anledningen till att jag säger ägare är för att man kan alltid byta åsikter, säger Emir Selimi.
Mohammed Mouaid tror att man i slutändan blir väldigt trött av att gå omkring och bära på ett konstant hat.
– Det tar så mycket energi av en. Medan kärlek istället ger mycket energi. Det är det vi vill lyfta upp. Skapa en gemenskap och plantera ett frö hos människor som sedan kan växa.
Projektet i Fryshuset hoppas de kommer vara starten på något mycket större. Med galan vill de kunna knyta samman andra eldsjälar som kan fortsätta och starta egna projekt.
– Nu vill vi också komma till Almedalen så man kan möta både politiker och näringslivet. Vi hoppas att det här kommer väcka ett intresse hos dem, säger Mohammed Mouaid.