Rektorn: Viktigt med vuxna i korridorerna

– Vi jobbar hårt med att försöka vara så nära eleverna som möjligt. Där vuxna är, där blir det lugnt, säger Peter Sund, biträdande rektor på Nyköpings högstadium.

NYKÖPING2016-11-07 20:32

Åklagare och polis har precis slagit larm om allvarliga brott i och omkring Nyköpings skolor. Ungdomar pressar andra ungdomar på pengar, mobiler eller märkeskläder som ersättning för påstådda oförrätter, så kallade "bötningar".

– Vi har inte märkt att det förekommit här. Men visst, det kan hända något om en vuxen inte är direkt närvarande, säger Adrian Sokoli, en av två kuratorer på Omega.

Han började jobba vid läsårets start och känner endast till ett fall då en elev blivit bestulen.

– Då var det en elev som hittat en skåpnyckel och stulit 20 kronor.

Peter Sund har säger att problemet med bötningar började diskuteras för någon månad sedan men att han inte har några indikationer på att det förekommer utpressning eller stölder på skolan.

– Att folk blir av med jackor eller mobiler är inget jag känner till. Om det sker kommer det i så fall inte till vår kännedom. Men det kan vara så att vuxenvärlden har mindre insyn i ungdomars liv än vi tror, säger Sund.

Det kommunala högstadiet har cirka 1300 elever fördelat på två skolor. Peter Sund säger att det blir bråk och slagsmål mellan elever ibland.

– Men jag tycker att det är väldigt lugnt. När det händer något är vuxna snabbt där och bryter och kan prata med de inblandade. Är det ett brott gör vi polisanmälan.

Enligt polisen har det förekommit försäljning av stulna märkeskläder - dock utan att peka ut vilken skola som i så fall skulle vara handelsplats.

– Vi har inte sett något men visst kan det ha hänt utan att vi märkt det, säger Peter Sund.

Bötningslarmet diskuterades på måndagens ordinarie möte med skolans trygghetsgrupp där representanter för alla arbetslag medverkar. Kommunpoliserna var särskilt inbjudna.

Är skolledningen orolig?

– Vi ska alltid vara uppmärksamma. Det är ofta under högstadieåren som det börjar gå åt helvete. Risken är att ungdomarna fortsätter om de märker att de kan tjäna pengar på det här viset, säger Peter Sund.

– En del hamnar i fel umgänge, det blir gruppbildningar och någon som valt en kriminell bana får med sig fler. Ungdomar i den här åldern är ibland lättpåverkade, säger Adrian Sokoli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om