– Personalen som vi haft på Nyäng har varit fantastisk och kommunen har verkligen försökt hitta en lösning, för att vi ska kunna fortsätta, men det krävs så mycket för att få ihop en ridskola och Irina känner att det varit två slitiga år, säger Pernilla Lövström.
Inne i ridhuset har ridläraren Irina Jörgensen just avslutat en lektion i working equitation. Två elever från Realgymnasiet i Nyköping har försökt ta sig förbi de hinder som hon har byggt: en bro, en grind och några bommar på marken.
De tycker att det ska bli tråkigt att ridskolan försvinner.
Linnea Bingstrand går sista terminen i skolan, på linjen hälsa och idrott 2:
– Ja, det är tråkigt. Det är många barn som rider här. Men jag påverkas inte av det.
Den sista tjejen, Engla Lundstedt, säger samma sak.
Var tror du att ni kommer att få rida i skolan i höst?
– Jag vet inte. Tidigare red vi på Stjärnholm, säger Engla Lundstedt.
Pernilla Lövström säger att Stall Jörgensen har gett Nyäng en ärlig chans.
– Men det har varit svårt i lågkonjunkturen. Det enda som blivit lite billigare är kanske bensinen.
Just pendlingen, fem mil enkel resa från Björnlunda där både hon och Irina Jörgensen bor och har stall med fler hästar, har varit jobbig.
– Det kostar tid och pengar. Och så måste man få någon att ta hand om hästarna där de dagarna vi är i Nyköping. Det är ett ekorrhjul. Vi har gjort ett ärligt försök, vänt och vridit på framför allt tid, men det är tufft för ridskolebranschen just nu. Det är jättemånga som håller på att gå i konkurs. Så har man familj och frågar sig: "ska vi äta eller rida?" är svaret inte så konstigt. Man måste göra familjeprioriteringar.
Pernilla Lövström påpekar att varken hon eller Irina tagit ut någon lön under den här tiden, men att hon själv klarat sig eftersom hon har ett jobb vid sidan om.
Stall Jörgensen flyttar nu över hela sin verksamhet till Björnlunda igen och Erlandsborgs ridskola.
– Irina hade tidigare haft lektion fem dagar i veckan där, men under den här tiden har hon dragit ned det till två. Så våra Björnlundaelever har längtat.
Elever från Nyköping är givetvis välkomna dit också.
– Vi är lösningsorienterade och vill att det ska finnas ridskolor, säger Pernilla Lövström.
Verksamheterna på Nyäng och i Björnlunda har totalt 30 hästar.
Vad händer med hästarna i Nyköping?
– Ja, det är den frågan vi får höra mest från barnen. De frågar om de ska dö. Men alla hästarna kommer att flytta hem till Björnlunda. En del ska pensionera sig, en del kommer att gå på ridskolan där och en del kommer kanske säljas.
Kan ni tänka er att sälja en del av hästarna till den som tar över på Nyäng?
– Vi har några som är lämpliga att gå på ridskola så det finns inget hinder för Irina att sälja vidare till en ridskola. Då vet vi att de blir väl omhändertagna. Vi behöver bara titta på vilka som vi behöver ha i vår verksamhet först.
Pernilla Lövström påpekar igen att de är väldigt nöjda med tiden i Nyköping – men att driva dubbla ridskolor blev alltså för jobbigt. Trots det ser hon stora möjligheter för rätt aktör på Nyäng:
– Det är guldläge för den som vill driva en ridskola i lite större regi, säger hon.