Det visade sig vara svårt att hitta ekologiska julbord i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. Många jobbar med närodlade produkter, men det finns inget julbord som är kravcertifierat. För det måste man åka till Strängnäs.
Bernards kök och deli i Nyköping har ansökt om att bli certifierade enligt Kravs regler och hoppas att det går igenom i början av nästa år. Men på julbordet serveras ål, något som inte är tillåtet enligt Krav. Inga rödlistade fiskar får serveras.
– Det visste inte jag, säger Lina Hallbäck på Bernards kök och deli.
– Men kravmärkningen går självklart före så då får vi ta bort ålen. Vi är i ansökningsprocessen nu så det är inte klart än, men vi hoppas bli klara så snart som möjligt.
Hon berättar att den ål som serveras på julbordet är fångad som en bifångst. Bifångster som är ett stort problem inom fiskenäringen och för att komma tillrätta med det diskuteras nya former av fångstredskap.
För att som restaurang bli kravcertifierad måste minst 25 procent av matvarorna vara märkta som Krav, ekologiska eller MSC som står för hållbart fiske. GMO-märkta produkter är inte tillåtna.