Nya sporthallen, som har tre fullstora handbollsplaner, invigs i september i år. Det är byggbolaget Peab som byggt på sin egen mark på Rosvallaområdet och Nyköpings kommun har förbundit sig att betala närmare 18 miljoner kronor i årshyra i 25 år.
Den stora hallen kommer att ha plats för 3000 åskådare.
Det finns en arena till i Rosvalla med plats för 5500 åskådare. Den byggdes för tio år sedan och varit fullsatt två gånger, vid hockeymatcher mot Brynäs respektive Leksand.
Men Nyköping är långt i från ensamt om att bygga nya stora arenor. I närliggande orter som Södertälje (Axa sportscenter med plats för 7250), Linköping (Cloetta center 11 500), Norrköping (Stadium arena 3000), Stockholm (Friends 65 000, Tele2 arena 40 000) har man byggt nytt de senaste åren.
Och i Eskilstuna planerar man för en ny sporthall för 3000.
Lägg dessutom till övriga landet och det blir närmare 40 nya arenor under en tio års period.
Räcker publiken till? Finns det tillräckligt många arrangemang som kan fylla alla arenor?
– Det är långt i från säkert att det finns tillräckligt många människor att fylla alla arenor. De som vinner på det här är byggbolagen, säger Philip Lerulf.
Han är författare och journalist och knuten till tankesmedjan Timbro. Han har skrivit en rapport om arenaboomen i Sverige.
Philip Lerulf säger att sportarenor tillsammans med simhallar är ett område som inte har några nationella riktlinjer. Det betyder att kommunpolitiker har fritt fram att planera utan att man tar hänsyn till hur det är i grannkommunen.
Han undrar hur Nyköping ska kunna fylla sina arenor med tanke på närheten till Stockholm.
Och vem ska betala? Det går knappast att ta ut marknadsmässiga hyror av ungdomslag, fortsätter Philip Lerulf.
– Det finns också en tilltro i kommunerna att nya arenor ska få folk att flytta till orten. Men det finns inget som pekar på att man flyttar till en ort för arenornas skull, säger han.
Thomas Ejderhov är chefredaktör på Idrottens affärer, som är en nättidning med fokus på bland annat idrottens arenor.
Han är skeptisk till Nyköpings arenaboom.
– Hur har man tänkt? Vilka ska betala? Hur många brukstimmar kommer det att stå tomt?
Caroline Dewoon Thorén är vd på kommunbolaget Nyköpings sport och event. Hon säger att det finns ett hallbehov från föreningar och skolor.
Hon ser fördelar i stället för nackdelar med närheten till Stockholm, att Nyköping kan locka föreningar till cuper och träningsläger.
Men hur ska man fylla alla arenor?
– Det ska föreningarna och arrangörer av evenemang göra. Kommunen tar inga risker, svarar hon.