– Det är helt galet. Jag känner mig stämplad som terrorist och får en massa problem, säger Sabina Hellström, om beskedet från sin bank LF Sörmland.
Hittills har hon som hobbyverksamhet ordnat några barnloppisar per år. Där får föräldrar sälja urvuxna barnkläder och leksaker. Andra föräldrar fyndar.
Konceptet har helt uppenbart uppskattats av Nyköpingsborna.
– Jag ordnade den första barnloppisen för några år sedan. Då höll vi till i Oppebykyrkan. Men det kom så mycket folk att vi på senare tid har haft loppisarna på Träffen, berättar hon.
Beskedet från LF Sörmland gör att det är osäkert om det blir några fler loppisar.
Allt började med att banken bad henne svara på en rad frågor om sin ekonomi. Banken hade noterat att det gjordes en hel del Swish-transaktioner på ett av Sabina Hellströms konton. Enligt penningtvättslagen är banken skyldig att undersöka varför.
– Jag berättade som det var. Swish-transaktionerna uppstår i samband med barnloppisarna, berättar hon.
Det blir många transaktioner. Köparna swishar nämligen betalningen för sin vara till kontot på Sabina Hellströms bank. När loppisen är slut görs en sammanställning över alla försäljningar. Därefter swishas rätt summa till var och en av loppisförsäljarna.
– Allt detta berättade jag för banken. Men det hjälpte inte.
I stället fick Sabina Hellström beskedet att LF Sörmland avslutar alla hennes konton. Och det om två veckor.
Förutom att loppisarna är hotade får bankens beslut stora konsekvenser för Sabina Hellström själv. Var ska till exempel hennes arbetsgivare sätta in hennes lön?
– Jag funderar på att uppge min mammas kontonummer till min arbetsgivare. Det blir väldigt osmidigt men vad ska jag göra?
Den nuvarande penningtvättslagen infördes 2017 för att förhindra penningtvätt och terrorismfinansiering. På Konsumenternas bank- och finansbyrå – som hjälper människor med råd i bankärenden – känner man igen Sabina Hellströms situation.
Avslutade konton är det näst vanligaste klagomålet som byrån får in, berättar Fredrik Nordquist, tillförordnad chef.
– Det enda klagomålet som är vanligare handlar om bedrägerier, säger han.
När en bank avslutar ett konto räcker det med att banken bedömer att det finns en risk för att kontot skulle kunna användas till penningtvätt. Den som har kontot behöver alltså inte ha gjort något fel.
För de privatpersoner som drabbas får det stora konsekvenser, förklarar Fredrik Nordquist.
– Det är tufft att stå utanför det finansiella systemet. Du kan inte sköta dina betalningar på ett smidigt sätt och du kan inte ha något bank-id.
De som får sina konton avslutade i en bank, bör så snart som möjligt vända sig till en annan bank, råder han.
Utgångspunkten är att en konsument har rätt att öppna ett betalkonto. Men rättigheten gäller inte om den står i strid med penningtvättslagen. Samtidigt måste banken motivera ett eventuellt avslag.
– Tyvärr har det visat sig enklare sagt än gjort att öppna nya konton. Många konsumenter uppger att det har varit svårt om en annan bank tidigare har avslutat personens konton, säger han.
Sabina Hellström kan inte göra mycket annat än att hålla tummarna för att det ska gå bra.
– Jag för diskussioner med några banker. Det här måste lösa sig på något sätt.
SN har varit i kontakt med LF Sörmland, som avböjer att kommentera med hänvisning till banksekretess.