– Jodå, är jag själv i salongen brukar jag småprata med hundkunderna om allt möjligt, precis som hos frisören, säger Ella Steen, hundfrisör, hundmassör och friskvårdsrådgivare på salong Hundpunkten i Nyköping medan hon sätter saxen i dagens första kund – dvärgpudeln Ludde som egentligen heter Ludwig i förnamn och Larsson i efternamn.
Ludde är en av salongens trogna stamkunder och var tionde vecka får han pälsen friserad. Om inte hundens matte eller husse har några speciella önskemål, klipps hundarna oftast efter rasstandard, alltså standardklippning för just den rasen. Pudeln är ett av undantagen, då deras päls går att klippa i flera olika frisyrer. Den här dagen ska Luddes "lammklippning" snyggas till.
— Om vi inte klipper honom varannan vecka, ser han ut som en boll. Men hundar måste ibland få vara hundar och när vi kom hit efter sommarsemestern var han jättelånghårig och det hade trasslat in sig både tistlar och grenar i pälsen, berättar Ann Larsson.
Medan Luddes tassar trimmas på "friserbordet" smiter matte ut genom ytterdörren.
— Han är så väldigt mammig, eller "mattig" kanske man ska säga. Så länge han ser mig vill han bara vara hos mig, säger Ann Larsson.
Ella Steen bekräftar att hundarna oftast blir lättare att ha att göra med om inte matte eller husse är kvar i salongen och att hon därför föredrar att hundarna lämnas själva hos henne under en behandling.
— De flesta blir som helt andra hundar så fort matte eller husse försvinner ut, säger hon.
Ludde sköter sig exemplariskt under hela klippningen men släpper inte gatan utanför med blicken. När Ella Steen putsat klart pälsen avslutar hon behandlingen med att klippa klorna och sist med inte minst får Ludde några puffar hundspray, som både ger glans och luktar gott.
I samma ögonblick som Ludde ser matte i dörröppningen kastar han sig över henne och överöser henne med hundpussar.
— Det finns inget bättre än Ludde, men skriv inte det, för då kanske gubben blir sur, skämtar Ann Larsson.
Golden retrievern Ville Palm älskar också sin matte. Två gånger om året går han till salongen för att få pälsen ordentligt schamponerad och urklippt. Så länge matte Anette Palm är kvar i salongen ser Ville trånande ut och försöker hoppa ner från behandlingsbordet.
— Ville är en kelgris med stort K, säger Anette Palm och rufsar om i den raggiga pälsen.
— Det blir lätt att man förmänskligar dem och det kanske man inte ska göra. Nu när barnen flyttat hemifrån har han blivit familjens bebis – mest mattes bebis förstås, fortsätter hon.
Ville ska klippas efter rasstandard och Ella börjar med att förklippa honom innan det är dags för bad och schamponering.
— Efter föningen går jag över pälsen igen, säger hon.
Det är mycket hår som ska bort. Ella börjar med tassar och ben och arbetar sig uppåt. Bringan är alldeles tjock av ullig päls och det bildas drivor av päls på golvet.
De flesta hundraser behöver trimmas kontinuerligt. Hur ofta varierar dock från ras till ras. En golden behöver en ordentlig genomgång cirka två gånger om året, medan vissa utställningshundar trimmas och badas flera gånger i månaden. En del hundraser är även klurigare än andra att klippa.
— Riesenschnauzern är ganska speciell att klippa, den måste trimmas för hand och har mycket linjer och skägg som man måste ta hänsyn till. Jag hade även en Puli inne för ett tag sedan. Deras päls bildar naturliga rastaflätor där man kan hitta mycket spännande saker i – som skruvar och annat skrot exempelvis. Det tog ett tag att reda ut, berättar Ella.
Hur får man snygg päls som hund?
— Det är förstås olika från ras till ras. Vissa utställningshundar borstas och kammas dagligen och man kan använda speciella schampon och stajlingprodukter som ger extra glans. Det finns även speciella foder som är framtagna för att ge extra glans åt pälsen.
Händer det att dina kunder biter dig?
— Ja gud ja. Det händer ganska ofta men jag har aldrig känt mig rädd, inte i de här sammanhangen. Vissa hundar kan vara ganska sura av sig, i synnerhet de som är bortcurlade av sina ägare. En del hundar är även lite nervösa när de kommer hit, men det brukar försvinna när ägaren går. Många gånger avspeglar sig våra egna rädslor på hunden – om matte är rädd för något, tycker hunden också att det är läskigt. Ibland kan jag tycka att vi är lite väl överbeskyddande mot våra hundar.
Ville är redo för badet och Ella hjälper den 36 kilo tunga retrievern ner i karet. Efter två schamponeringar och en balsamkur doftar det svagt av pepparmint i hela lokalen och Ville verkar njuta av den odelade uppmärksamheten som han får av sin frisör.
— Efter ett tag luktar inte hundpälsar så gott så man kan gott bada och schamponera dem då och då. För sade man att fettet i underhuden förstördes om man badade dem för ofta, men i dag vet man att fettet återbildas på bara ett par dagar, berättar Ella.
Totalt tar Villes behandling tre timmar och det är en lycklig vovve som väntar när matte Anette kommer tillbaka till salongen igen.
Tror du Ville är nöjd med klippningen?
— Jag tror ärligt talat inte han bryr sig. Men jag tycker i alla fall att han är extra fint och doftar gott, säger Anette Palm och rätar till den blå rosetten vid ena örat som Ville Palm fått för att han skött sig exemplariskt.