Bristen på deltidsbrandmän i landet hänger samman stora samhälleliga förändringar, berättar Håkan Axelsson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som i dagarna håller i en konferens om samverkan på brandstationen i Nyköping.
– I dag arbetar många inte på samma plats som de bor. Vi får allt större arbetspendling. Och det gör att allt färre människor kan vara deltidsbrandmän, säger han.
För att drabbade kommuner inte ska stå utan beredskap vid olyckor, bedömer MSB att det kan krävas en del okonventionella lösningar. Kanske kan till exempel personal på ett äldreboende utbildas så att de kan rycka in i samband med till exempel en brand.
– Som representant för staten har jag inte några problem med en sådan lösning. Det handlar om att utnyttja samhällets resurser effektivt, säger Håkan Axelsson.
Samverkan som syftar till att utnyttja samhällets resurser på ett effektivare sätt, är önskvärt oavsett om det är brist på deltidsbrandmän eller inte. Sörmlandskustens räddningstjänst har inte någon brist på deltidsbrandmän, men ligger i framkant vad gäller samverkan.
Nattpatrullen, joursjuksköterskorna och larmcentralen delar till exempel både lokaler och bilar med räddningstjänsten.
– Förutom att det är ett effektivt sätt att utnyttja resurserna, så har lösningen andra vinster. Vi lär oss av varandra, säger Stefan Ekholm, räddningschef.
Är nya samverksanslösningar på gång?
– I ett längre perspektiv kan det nog hända mycket. Men närmast i tiden ligger en del tekniska lösningar som gör att tekniska divisionens larm kan kopplas till vår larmcentral, säger Stefan Ekholm.