Samtal om mat engagerade

Över hundra personer samlades på Träffen i Nyköping på tisdagen för att prata mat. Allt från producenter till handlare möttes när Gastronomiska samtal arrangerade årets forum.

Foto: Fotograf saknas!

NYKÖPING2015-01-20 17:32

"Mat är gott" säger Hans Naess när han sväljer den sista biten hallonkaka som eleverna på Nyköping Strand har bakat. Hans Naess står tillsammans med kocken Mattias Dahlgren bakom idén om att personer med olika roller i matvärlden ska träffas för att diskutera, nätverka, samtala och spåna idéer.

Årets tema handlade om regional matkultur och vägen till en hållbar konsumtion, men tanken är också att alla deltagare ska lyfta de frågor de tycker är viktigast.

– Det känns härligt, säger Hans Naess.

– Det här är en blandning av människor som är helt unik.

En av årets besökare är Magnus Åberg, handlare som driver Ica-butiken i Stenkulla, tycker också att mötet är helt unikt.

– Här samlas svensk matelit på flera områden, allt från bönder till kockar och handlare och grossister.

Det är ett bra ställe att knyta kontakter på, konstaterar Anna Lindell, krukmakare från Jönåker, som bland annat har gjort faten som maten serveras på.

– Jag lagar inte mat, men jag är synnerligen involverad i mat. Ingen äter direkt från bordet och ingen betar direkt från trädgården.

På förra årets forum ägde rum var den hetaste frågan offentlig upphandling. Sedan dess har den frågan varit uppe flera gånger i Nyköping och Sörmland, säger Pernilla Bergström, grönsaksodlare från Stigtomta.

– Det här är som en barometer, det visar vilket ämne som väger tyngst just nu, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om