Det är fullt kring borden inne i mötesrummet på Nyföretagarcentrum i Nyköping. Svenska Uppfinnareföreningen, i samarbete med Tillväxtverket, har nått sitt sjätte möte för i år, där nio kvinnliga uppfinnare deltar för att förfina och utveckla sina idéer.
– Det är resan från idé till färdig produkt som vi inriktar oss på här. Vi är mentorer till varandra. säger Elisabeth Landgren, styrelseledamot och handledare på Svenska Uppfinnareföreningen.
Projektet kallas för MentorRing, en idéutvecklingsmetod som ska leda till både kompetenshöjning och nätverksbildande. Under kvällens möte berättar flera av deltagarna hur deras respektive produkter har utvecklats, vilka problem som uppstått, hur de har lösts, man diskuterar nästa steg i processen och hur man planerar att nå dit.
– När man är mentorer åt varandra så kan man också komma på lösningar till någon annan, inte bara sig själv, säger Elisabeth.
Händer det aldrig att deltagarna känner en konkurrens gentemot varandra?
– Jag gör intervjuer med deltagarna innan de börjar så att det inte kommer in fem stycken som har kommit på ett nytt skohorn. Det ingår i mitt uppdrag, säger hon.
Enligt Elisabeth är det inget större problem med vare sig variationen eller uppfinningsrikedomen bland de idéer som presenteras av Sörmlands kvinnor. Däremot händer det, menar hon, att man undervärderar vikten av smarta lösningar.
– Uppfinningsrikedomen är mycket stark bland Sörmlands kvinnor, men de kanske inte alltid tror om sig själva att de har hittat på en uppfinning. Man kanske snarare ser det som en lösning, och inte som något som skulle kunna kommersialiseras, säger Elisabeth.