Sandra om höjningen: "Måste ju ha någonstans att bo"

Nu är det klart hur mycket hyrorna höjs för de Nyköpingsbor som hyr av en privat värd. Sandra Rehn är en av dem som drabbas – nu funderar hon på att flytta.

Sandra blev chockad när hon fick den nya hyran

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2025-03-27 05:00

Nyheten i korthet

  • Hyresgäster i Nyköping som hyr av privata värdar kommer att se en hyreshöjning på 5,3% från 1 april.
  • Hyresgästföreningen är kritisk till höjningen, som är högre än den tidigare muntliga överenskommelsen på 4,98%.
  • En av de drabbade hyresgästerna, Sandra Rehn, överväger att flytta på grund av den nya hyresnivån.

– Det är för jävligt, säger hon.

Den nya nivån landar på 5,3 procents höjning från 1 april.

Sandra Rehn bor på öster i Nyköping och hyr av den privata fastighetsvärden Gunnar Graflunds fastighets AB. När hon kom hem en dag såg hon att det satt en lapp på dörren. När hon tittar närmare så ser hon att det är besked kring den nya hyran.

– Först trodde jag att de skrivit fel på min hyresavi. Men jag kan inte göra så mycket för jag måste ju ha någonstans att bo.

undefined
Sandra Rehn säger att hon antagligen måste flytta när det första rabatterade året har passerat. "Jag har nog inget val", säger hon.

Hon flyttade in i sin tvåa ganska nyligen. På grund av den stora efterfrågan på hyresgäster i Nyköping är det första hyresåret rabatterat.

Höjningen landar därmed på cirka 500 kronor, men egentligen är summan den dubbla. Hon kommer att få smaka på den egentliga höjningen när det första året är passerat.

Kommer du klara den nya hyran?

– Det återstår att se. Jag får väl jobba extra på jobbet.

Det var i höstas som förhandlingen mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen drog igång.

I december strandade förhandlingarna mellan parterna efter att fastighetsägarna dragit hela Nyköpings bestånd till skiljeman. Detta trots att parterna, enligt Hyresgästföreningen, hade en muntlig uppgörelse på 4,98 procent.

undefined
Björn Lundberg, ansvarig för näringspolitik på Fastighetsägarna, skriver i ett mejl till SN att marginalerna krymper kraftigt på grund av kostnadsökningarna, vilket motiverar höjningen.

Björn Lundborg på Fastighetsägarna vill inte kommentera varför de tog förhandlingarna till skiljeman. 

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, är kritisk till förfarandet.

– Fastighetsägarna har genom det här skiljemannaförfarandet drivit igenom en nivå som ligger 0,6 procent över uppgörelserna för övriga Nyköping. Det är inte bra reklam för Fastighetsägarnas medlemmar, säger han.

Ser ni det som ett misslyckande, att ni inte rodde förhandlingen i hamn?

– Vi gjorde allt vi kunde. Det fanns ingenting som vi hade kunnat göra annorlunda, säger Marcus Kjellin.

undefined
Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, beklagar att Fastighetsägarna tog hela beståndet till skiljeman. "Det är ansvarslöst", säger han.

Skiljemannens rekommendation om 5,3 procent ligger över den nivå som nyligen förhandlats för Nyköpingshems hyresgäster. Där landade höjningen på 4,78 procent. 

För en månad sedan sade den administrativa chefen Anders Sjöberg till SN att Nyköpingshem inte kunde lägga sig högre på grund av den höga konkurrensen om Nyköpings hyresgäster.

Marcus Kjellin tror inte att privata hyresvärdar kommer att följa rekommendationen om 5,3 procent.

– Jag är övertygad om att skulle man göra kontrollen om ett halvår så är det ganska många av de privata hyresvärdarna som faktiskt inte tagit ut hela höjningen.

Björn Lundborg vill inte kommentera om hyreshöjningen riskerar att skrämma bort hyresgästerna.

Skiljeman

En skiljeman är en neutral part som löser tvister utanför domstol. Parterna presenterar sina argument och bevis, och skiljemannen fattar ett bindande beslut baserat på dessa. Processen är ofta snabbare och mindre formell än en domstolsförhandling, och kan vara konfidentiell, vilket gör den attraktiv för många företag.

Skiljemän används ofta i hyres- och kommersiella tvister.

Enligt Hyresgästföreningen ska förhandlingen ha strandat mellan parterna på grund av fyra lägenheter som man inte var överens om. Det ska ha funnits frågetecken kring hyror och villkor, varför Hyresgästföreningen inte ville acceptera hyreshöjningar innan åtgärder var på plats. Fastighetsägarna tog hela Nyköpings bestånd till skiljeman, men dess företrädare Björn Lundborg vill inte kommentera varför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!