Satsning på akuten börjar ge frukt

Nu börjar satsningen på akutmottagningen vid Nyköpings lasarett bära frukt. Fler specialiserade akutläkare och fler sjuksköterskor är på ingång. Tacka de femton miljoner som satsas.

Foto: Jens Alvin

NYKÖPING2019-04-27 21:03

– Vi ser en ljusning, säger Karin Svalgård, verksamhetschef på akutmottagningen.

– Vi jobbar för fullt med olika utvecklingsarbeten men ser att bemanningen vid länets akutmottagningar behöver anpassas för att patienterna inte ska behöva vänta längre än nödvändigt, säger Maria Söderkvist, divisionschef medicinsk service.

Vistelsetiden, median, på akutmottagningarna i länet är över 3,5 timmar. Snittet i riket är runt tre timmar (Socialstyrelsen).

Det är ett politiskt beslut att rikta pengar till akutmottagningarna i länet. Anledningen? Trots gratis, avgiftsfria, besök till vårdcentralerna, som skulle styra patientbesöken till just vårdcentralerna, har patienterna fortsatt strömma till akutmottagningarna.

Samtidigt är ansträngd och bemanningen är otillräcklig.

Akutmottagningarna behöver förstärkning.

År 2017 besökte 25 130 akutmottagningen på Nyköpings lasarett. I fjol ökade antalet med över tusen, det innebar i genomsnitt över 70 patientbesök per dygn.

Förstärkning går i korthet ut på att införa fler akutläkare, förstärka med sjuksköterskor och undersköterskor, sjuksköterskeresurs kopplat till akut omhändertagande av barn, ledningsansvarig sjuksköterska och en seniora sjuksköterskelinje.

Och nu börjar en del satsningar skönjas.

Snart har Nyköpings akutmottagning två färdiga akutläkare, ytterligare fyra under utbildning (ST-läkare). Två till finns det plats för och när akutmottagningen annonserade om detta fick man sex sökande. På Mälarsjukhuset finns femton akutläkare, färdiga eller under utbildning.

– Förhoppningsvis ska det innebära kortare vistelsetider, som vi redan nu ser går åt rätt håll, och inga klinikbyten – utan att läkarna ingår i akutens team, säger Maria Söderkvist.

Dessutom intensifieras arbetet med att minska antalet hyrsjuksköterskor. I dagsläget saknas saknas uppemot tio sjuksköterskor, men man redan lyckats anställa sex.

– Vi vill ha våra egna sjuksköterskor och har som mål att komma ifrån hyrbehovet. Vi har lockat med de löner vi har, som resten av landstinget. Det är flera som sökt sig till oss som gjort praktik här, säger Karin Svalgård.

Planer finns också på att införa arbetstidsförkortning, vilket genomförts på akutvårdsavdelningen.

Karin Svalgård är förhoppningsfull.

– Till sommaren ser personalläget ganska bra ut, men vi vill ha fler.

Regeringens satsning

Regeringen satsade 5,5 miljarder extra på sjukvården i landet under 2018 varav 84 miljoner gick till landstinget Sörmland.

‒Det kommer innebära bättre arbetsmiljö och bättre kvalitet på både vården och servicen, sa landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

Antalet anställda sjuksköterskor och undersköterskor på akutmottagningen i Nyköping är 50.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om