SD överklagar bidragsbeslut – anklagar S-ledaren för jäv

En konflikt har blossat upp mellan S och SD i kultur- och fritidsnämnden. 
Detta efter att ordförande Marcus Pehrsson (S) klubbat igenom pengar till Studiefrämjandet – där han själv har en anställning.

Malin Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna, anser att Marcus Pehrsson är jävig. SD har tidigare yrkat på att stoppa bidragen till studieförbunden i Nyköping.

Malin Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna, anser att Marcus Pehrsson är jävig. SD har tidigare yrkat på att stoppa bidragen till studieförbunden i Nyköping.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2025-06-05 01:00

– Det är väl ganska självklart. Har man en anställning i en verksamhet som beviljas pengar så bör man inte fatta ett sådant beslut, säger Malin Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Nyköping.

Det var i april som kultur- och fritidsnämnden klubbade igenom beslutet om att följa Länsbildningsförbundet Sörmlands fördelning av anslag för studieförbunden i Nyköping.

Den totala summan uppgår till 1 800 000 kronor, fördelat på åtta förbund. 

Det har fått SD att se rött, eftersom ordförande Marcus Pehrsson är folkbildningspolitiskt sakkunnig i Studiefrämjandet, ett av de förbund som får pengar. Nu har SD lämnat in en överklagan till Förvaltningsrätten i Linköping.

Malin Karlsson anser att det hade varit enkelt för Marcus Pehrsson att lämna över klubban till vice ordförande i nämnden.

– Det tar ju två sekunder ungefär, att göra. Vid minsta misstanke om jäv så bör man inte delta i ett sådant beslut.

Enligt Malin Karlsson så har jävsfrågan ingen betydelse för utgången av beslutet, eftersom sakfrågan inte påverkas om huruvida det handlar om jäv eller inte.

– Om förvaltningsrätten anger jäv då blir beslutet ogiltigt. Då måste man fatta det på nytt, fast en annan person håller i klubban. Det kommer inte drabba Studiefrämjandet. Men det ser snyggare ut i papperna.

Marcus Pehrsson (S) anser ändå att det är bra att SD har lämnat in en överklagan om jäv. "Det är väl bra att de ser till att det går rätt till", säger han.
Marcus Pehrsson (S) anser ändå att det är bra att SD har lämnat in en överklagan om jäv. "Det är väl bra att de ser till att det går rätt till", säger han.

Enligt Marcus Pehrsson så har ledamöterna i nämnden fått utbildning i jävsfrågor. Trots det valde han alltså att hålla i klubban den här aprildagen.

Han anger två skäl.

Anställningen är placerad på Studiefrämjandets riksförbund, som tillhör rikskansliet. 

– Det har inget med kommunala pengar att göra, säger han och uppger att han lägger 20 procent av sin arbetstid på denna roll.

Marcus Pehrsson anser också att beslutet enbart handlade om att anta fördelningsmodellen, inte om pengarna i sig. 

– Det här samarbetet har Sörmlands kommuner haft med Länsbildningsförbundet under många årtionden, så ingenting är egentligen nytt. 

Enligt Marcus Pehrsson skrevs överenskommelsen om resursfördelningsmodellen under i februari och där deltog oppositionen. Beslutet om summan togs i december förra året.

– De har varit med på hela resan. Så det är lite sent att komma in med det här nu.

Marcus Pehrsson vill betona att nämnden inte har petat i vilka studieförbund som ska få vad. Nämnden följer de kommungemensamma rutiner för bidrag till studieförbund som finns i Sörmland.

Under tisdagen tittar en jurist på ärendet och sedan ska en överklagan skickas in till Förvaltningsrätten.

De får pengar

Arbetarnas bildningsförbund, 295 625 kr

Bilda, 109 413 kr

Folkuniversitetet, 91 715 kr

Studiefrämjandet, 397 661 kr

Studieförbundet Vuxenskolan, 267 676 kr

Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, 547 319 kr

Medborgarskolan, 21 913 kr

Sensus, 68 679 kr

Två studieförbund har helt eller delvis lagt ner sin verksamhet och är inte aktuella för bidrag 2025: Rushd och Kulturens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!