– Är det kraftig algblomning avråder vi från bad. Skulle det avrådas så står det på våra informationsskyltar vid badplatserna, säger Emmy Hadd Danielsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Nyköping..
De senaste proverna togs den 11 juli på följande sex badplatser: Bärstabadet, Harhålet, Näsenbadet, Edstorpsbadet, Hopen och Ånstabadet. Endast Näsenbadet hade vid provtillfället algblomning, med liten förekomst, berättar Emmy Hadd Danielsson.
Totalt 16 badplatser i kommunen provtas på sommaren. Strandbadet Strandstuvikens badvatten kontrolleras var fjortonde dag och de övriga badplatserna var tredje eller fjärde vecka.
Risken för algblomning ökar med värme, solljus och stillastående vatten. På Havs- och vattenmyndighetens hemsida finns resultaten från provtagningar vid badplatser runtom i landet. Algblomning kan uppstå och försvinna snabbt, säger Emmy Hadd Danielsson:
– Det kan variera under samma dag. Det beror på vattentemperaturen och hur mycket vind det är, därför har vi informationsskyltar så att badande gäster får information och kan göra en egen bedömning, eftersom vi inte har möjlighet att vara på badplatserna varje dag.
Vad kan man själv kolla efter, som badgäst?
– Vanliga kännetecken är att det finns en blågrön, grön, gulbrun eller gulgrön hinna. Det kan också vara så att vattnet är grumligt med gryn eller fina trådar, som tunna hårstrån, säger Emmy Hadd Danielsson.