– Det är ett disciplinärt verktyg för att komma tillrätta med misskötsamhet, säger kommunens HR-chef Sara Lodin.
Samtliga varningar avslutas med en markering att personen kan få sparken: "Vi vill i detta sammanhang klargöra att oförändrat beteende av detta slag ytterst kan leda till uppsägning eller avskedande", skriver kommunen.
– Varningarna förekommer i alla divisioner men med en viss tyngdvikt på division social omsorg. De har så gott som alltid föregåtts av ett samtal och en handlingsplan. Bryter man också mot den kan nästa steg vara en varning.
I skörden av årets varningar finns flera exempel på personer som brutit mot handlingsplanen.
- En medarbetare varnas för att ha lagt upp filmer i sociala medier som "anknyter till arbetsgivaren". Personen ska bland annat ha kommunicerat hur lätt det är att anmäla frånvaro utan att vara sjuk.
- En person varnas för att ha haft hård kommunikation och oacceptabelt bemötande.
- En anställd har under en lång tidsperiod använt ett språk med sexuella anspelningar. "Agerandet är oacceptabelt och måste upphöra omedelbart", inskärper kommunen.
- En annan person ska ha sextrakasserat en av sina medarbetare och varnas för det. Här påpekas att agerandet bryter mot Nyköpings kommuns värdegrund och beteendekriterier.
- En undersköterska får en varning för att ha brustit i omvårdnad och någon har sökt på personuppgifter utan att behöva dem.
Nyköpings kommun har mer än 4 000 anställda. Förra året delade kommunen ut 26 varningar.
– Det händer bara i enstaka fall att facket tycker att det saknas grund för varningen, säger Sara Lodin.