Sjukdom gör att Pernilla tvingas sälja: "Det är en sorg"

Pernilla Aarnio, 51, har snart ägt Skafferiet i två år. "Jag älskar det här stället, men nu gör sjukdomen att jag måste sälja", säger hon.

Pernilla Aarnio har ägt Skafferiet i snart två år. "Gästerna som vet att jag är sjuk har varit otroligt stöttande", säger hon.

Pernilla Aarnio har ägt Skafferiet i snart två år. "Gästerna som vet att jag är sjuk har varit otroligt stöttande", säger hon.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-09-12 06:33

Nyheten i korthet

  • Pernilla Aarnio, ägare till restaurangen Skafferiet i Nyköping, tvingas sälja sin restaurang på grund av sjukdom. Hon har ägt restaurangen i nästan två år.
  • Pernilla Aarnio diagnostiserades för ett år sedan med kronisk bukspottskörtelinflammation och kronisk inflammation i gallan. Nyligen fick hon besked om cellförändringar på flera ställen i magtrakten.
  • Trots sin sjukdom hoppas hon kunna fortsätta med matlagning, kanske genom en foodtruck eller liknande. Hennes prioritet just nu är att hitta en köpare till restaurangen och fokusera på sin hälsa.

Pernilla Aarnio rör sig vant i sin lokal, mellan baren, borden och uteserveringen. Förberedelserna inför lunchen är i full gång. Det är hederlig svensk husmanskost som gäller. När SN hälsar på står raggmunk med fläsk och strömmingslåda på menyn.

Hon pratar varmt om de gamla vingslagen som slår, speglarna som är kvar sedan 1935 då det var en herrfrisering.

– Det var NK som inredde hela lokalen. Den är en kulturskatt. Jag hoppas verkligen att den som tar över tar hand om den, säger hon.

undefined
Just nu har Skafferiet bara öppet för luncher. "De har varit väldigt populära", säger hon.

Pernilla Aarnio blev ägare till restaurangen i centrala Nyköping i oktober 2022. Men hon har också jobbat för de tidigare ägarna som restaurangchef.

För ett år sedan blev Pernilla Aarnio sjuk och låg en månad på sjukhus. Diagnosen blev kronisk bukspottskörtelinflammation och kronisk inflammation i gallan.

– Mitt i allt det där hittade de en tumör i bukspottkörteln. Den har hållit sig ganska lugn och jag har mått rätt bra, säger hon.

Men nu har hon fått besked om cellförändringar på flera ställen i magtrakten och hon väntar på besked.

undefined
Kocken Fredrik Kämpenberg och Pernilla Aarnio pratar igenom tisdagens meny som består av raggmunk med fläsk och strömmingslåda.

– Den kroniska inflammationen i bukspottkörteln leder till en massa andra sjukdomar som gör att jag mår dåligt, säger hon.

Det har varit ett tufft beslut att komma fram till att hon ska sälja.

– Jag vill ju vara här och stå för allt här. Det är min restaurang – men det går inte längre, säger hon och fortsätter:

– Det har tagit lång tid, man har ju alltid ett hopp in i det längsta. Det är en slags sorg, att driva en restaurang är en sorts livsstil och jag älskar lokalen.

undefined
Pernilla Aarnio älskar sin restaurang. "Det var NK som inredde hela lokalen. Den är en kulturskatt", säger hon.

Vad kommer du att sakna?

– Jag älskar att göra mat. Men jag älskar också servicen och mötet med gästerna som man får ute i restaurangen.

Hon känner sig inte riktigt färdig med maten och har idéer om en foodtruck eller någon annan typ av matevent där man kan vara mer flexibel.

– Ja, då blir det matlagning på ett annat sätt. Nu är man ju tvungen att vara på plats varje dag.

Hon har fått några förfrågningar om restaurangen, men än är inget klart.

Hur ser du på din framtid?

– Precis just nu vill jag bara hitta någon bra person och få affären klar så jag kan fokusera på min hälsa. Jag vill bara må bra nu, säger Pernilla Aarnio.

En stor del av det, att fokusera på sådant som får henne att må bra, är hästen Artan som nu är 15 år. 

undefined
Pernilla med sin älskade häst "Artan" som hon har haft sedan han var ett föl.

– Jag har haft honom sedan han var ett föl, säger hon. 

Hon har alltid varit en hästtjej och har levt med hästar hela sitt liv.

– Hästarna betyder otroligt mycket, här kan jag slappna av. Det är helt underbart. När man är där släpper allt annat och det blir som en frizon, säger hon. 

Karta: Skafferiet i Nyköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!