Det var förra hösten, en dryg månad efter invigningen av nya Rosvalla, som skadegörelsen tog fart. Bland annat förstördes fjorton skåp i ett omklädningsrum, duschväggar slets loss från kaklet, eld anlades i ett av trapphusen.
Det föranledde kommunalrådet Urban Granström (S) att skriva ett öppet brev i SN och vågen av skadegörelse minskade. Men den senaste tiden har det tagit fart igen.
– Mycket av skadegörelsen sker under skoltid, säger Marcus Nilsson, vice driftsansvarig på Rosvalla.
Bara kostnaden för nya brandsläckare går på cirka tusenlappen styck, enligt Curre Hjelm.
Curre Hjelm har trampat på Rosvalla från den tiden området var sumpmark och han som grabb hoppade mellan isflaken om vårarna. Nu väntar han på en riktig fotbollsarena, där planen inhägnas av läktare på alla sidor. Det kan dröja. Några sådana planer vågar förmodligen inte kommunpolitikerna lufta.
Det var nog så vågat att inför valet 2010 säga att man ville bygga nya sporthallsdelen, varav en hall med en publikkapacitet på 3 000. Innan hallarna ens var färdig ifrågasattes projektet eftersom kommunen borgade för att betala en årshyra på 18 miljoner kronor och ett avtal som sträcker sig över 30 år.
I ljuset av det är det ett politiskt vågspel att torgföra en mångmiljonsatsning på en ny fotbollsarena. Då ska man också ha i åtanke att hela anläggningen kostar Nyköpings kommun drygt 31 miljoner kronor om året att driva (personalkostnader ej inkluderade).
Men visst har nya Rosvalla blivit en arena som lockar människor. För tre år sedan var antalet besökare 1,1 miljoner. I år är prognosen närmare 1,8 miljoner (det finns bland annat ett räknevärk vid entrén som registrerar antalet). Och besökarna, i synnerhet de från andra orter, är högst förtjusta i anläggningen.
– Det är övervägande positiva kommentarer som vi får, säger Curre Hjelm.
– Men i grund och botten är anläggningen till för Nyköpingsborna, säger Maria Karlsson, näringslivschefen.
Och såväl föreningar, skolor som gymägare är positiva till Rosvallas arenor.
– Vi är väldigt nöjda, vi har många medlemmar (cirka 2 000 vid Rosvalla) och stark utveckling, säger Malin Jansson, platschef för gymmet Nordic Wellness.
– Nu har vi någonstans att vara, säger Jonathan Hansson, idrottslärare som tidigare huserade vid Nicolaiskolan och dess lilla gymnastiksal.
– En fin arena, smidigt och nära Tessin, säger Mikael Gustavsson, idrottslärare med inriktning handboll.
Enligt Sverker "Kecke" Lundh, klubbchef i innebandyklubben Onyx, har nya hallen betytt "fantastiskt mycket". Nu kan klubben arrangera större turneringar och herrlaget har ökat sitt publiksnitt till 600-700 på hemmamatcherna, där nya hallen kan ha spelat in.
Men att herrlaget ska fylla nya hallen, som har plats för drygt 2 600 åskådare, tror han blir svårt.
– Jag vet inte om innebandyn är en sådan sport att vi fyller hallen. Det är inget vi siktar på, säger han.
Just publikkapaciteten i nya hallen mötte en del kritik när den byggdes. En stor ishall finns sedan tidigare med plats för 5 500 åskådare, varför ytterligare en hall med plats för 3 000?
Ett drygt år efter invigningen av nya sporthallen kan det konstateras att den aldrig varit fullsatt (handbollslandskampen Sverige-Lettland lockade 2 404).
Och de musikkonserterna, som tidigare efterlysts, har varit få.
Maria Karlsson vill nu blicka framåt, utveckla arenan och dess arrangemang och lägga alla tvister och schismer bakom sig.
– Vi har något bra att stå på, nu gäller det att ta hand om den fantastiska anläggning vi har, säger hon.