Bakgrunden till kostpolicyn är att Nyköpings kommun har beslutat att ta tillbaka måltidsproduktionen i egen regi. Det innebär att maten inte längre ska köpas in från företag utan tillverkas av anställda i kommunala kök. Kostpolicyn ska beskriva vilka värderingar, principer och grunder som ska styra den kommunala matlagningen, står det i förslaget.
Under punkten hållbarhet tas problemet med matsvinn upp. Matsvinn uppstår i hela kedjan från köken fram till dess att maten ligger på gästens tallrik och enligt förslaget måste därför all logistik vad gäller måltidsproduktionen gås igenom.
Under samma punkt står det också att köken ska vara klimatanpassade och att menyerna ska gynna klimatet och den biologiska mångfalden. Basen i maten ska därför komma från växtriket och den fisk och det kött som serveras ska vara hållbart producerad. Vid upphandling ska det vara möjligt för lokala producenter att leverera livsmedel och vissa varor ska vara ekologiskt producerade, står det också i förslaget.
Förslaget till ny kostpolicy är nu ute på remiss. Senast i slutet av augusti ska de olika remissinstanserna komma in med synpunkter.