– Jag vill betona delaktigheten. Det är så oerhört viktigt att pedagogerna är med i processen i skolutvecklingsarbetet, att det inte är någonting som kommer uppifrån, säger Charlotte Rosencrantz, språk-, läs- och skrivutvecklare på Nyköpings kommun och nätverksledare för Sörmlands nätverk inom NCS.
Två av de som höll i en föreläsning under måndagen var lärarna Marie Trapp och Katrin Olsson från Släbroskolan i Nyköping, som tog upp skolans projekt med bland annat bokkaféer för lärare och fritidspedagoger.
– Istället för att vara en läsande klass är vi en läsande skola. Det är väldigt trevligt med bokkaféer. Vi försöker sprida den här glädjen som vi har för litteratur. Vi läser böcker tillsammans, har workshops, samtalar om text och föreläser, säger Marie Trapp.
Hon berättar att tanken är att det som tas upp under bokkaféerna ska appliceras av lärarna i undervisningen.
– Det blir ett kollegialt lärande. Man får pedagogiska uppdrag att genomföra i klasserna.
Arbetssättet har fungerat bra och nu är Släbroskolan inne på femte året i rad, säger Marie Trapp. Nu vill de dela med sig av arbetssättet till andra.
– En sak som är viktig är att man har ledningen bakom sig. Till en början fick jag vara lite envis, men nu är de med på tåget och de visar att det här är viktigt. Jag hoppas att det ska implementeras i fler skolor i Nyköping, säger Marie Trapp.