Direkt när klockan ringer in på morgonen samlar lärarna in mobilerna i en låda och låser in dem i ett skåp. Inte förrän eleverna går hem från skolan eller fritids får de tillbaka mobilerna.
– Mobilförbud är inget nytt, det har man nog på de flesta skolor och vi har inte heller tillåtit mobiler i klassrummen tidigare men nu får man inte ens ha dem under rasterna. Anledningen till att vi väljer att kalla skolan mobilfri istället för att säga att det är ett förbud är för att vi vill ge det en positiv klang – Det ska vara något man är stolt över, säger Mats Bergman, rektor på Släbroskolan.
Innan terminsstarten skickade skolan ut ett brev till alla elever och föräldrar där man förklarade innebörden av en mobilfriskola och att mobilerna gärna får stanna hemma.
– Tanken är att det här är något som ska gynna alla för det är viktigt att eleverna inte tappar fokus på sitt skolarbete, vi vill att alla ska klara sina mål. Dessutom ska eleverna inte behöva riskera att bli fotade och hamna på sociala medier, säger Mats Bergman.
Anton Hjelm Melin, Nahor Alula, Hampus Jonsson, Oliver Silfver och Clara Wallin är alla tio år och har börjat i årskurs fyra. De är positiva till att skolan kommer att vara mobilfri.
– Tidigare kunde man ha mobilen i väskan och titta på den på rasten, nu måste man lämna ifrån sig den direkt på morgonen och får den inte förrän man går hem, förklarar Hampus Jonsson.
– Jag tycker att det känns tryggare, förut kunde man bli filmad eller fotad och utlagd på sociala medier, säger Clara Wallin.
Anton Hjelm Melin håller med och utvecklar:
– Tidigare kunde det bli diskussioner om någon tog en bild och om man av misstag kom med i bakgrunden trots att man inte ville det, nu kommer inte det ske på skoltid i alla fall, säger han.
Ahmed Jabasine och Liam Sjödin har precis börjat femte klass.
– Det kommer säkert vara roligare på rasterna nu för alla får mer tid att prata med sina vänner, leka och spela fotboll, säger killarna.
Men att inte ta med sig mobilen alls är inte tänkbart för någon av dem.
– Jag behöver ringa mamma när jag ska åka hem från fritids, förklarar Ahmed Jabasine.
– Jag åker stadsbuss själv efter skolan och då känns det bra att ha den men det gör inget att den är inlåst under dagen, då spela jag hellre fotboll, säger Liam Sjödin.