I stora högar, en för varje månad, ligger ungefär 2 000 ton slam till sig ute på Björshult. Efter ungefär ett halvår är det dags att sprida ut det som gödning på åkermark. Det är första gången det görs i Nyköping och ett steg i kretsloppstänkandet.
– Fosfor är en ändlig resurs och vi måste få in ett kretslopp, säger Therese Sandberg, driftchef på avloppsreningsverket på Brandholmen.
Det är möjligt sedan reningsverket blev certifierat i somras. Arbetet med att minska kemikalier och tungmetaller som kommer med avloppsvattnet till reningsverket pågår kontinuerligt och varje månad kontrolleras mängden tungmetaller och kemikalier i slammet. I januari var halterna för höga för att läggas ut på åkermark.
– Det var mycket kadmium och kvicksilver i slammet då. Vi vet inte varför, men troligtvis kom det från någon industri som har gjort något särskilt.
En del av certifieringen innebär att aktivt arbeta för att hela tiden hitta källorna till och minska halterna av tungmetaller och kemikalier. Det görs genom att leta uppströms.
– Det är lite som ett detektivarbete. Vi tar prover vid olika pumpstationer för att se varifrån de kommer ifrån. Men de höga halterna i januari vet vi fortfarande inte vad de beror på.
Övriga månader har halterna i slammet legat under gränsvärdena och de andra högarna kan spridas ut i jordbruket.
– Det luktar inte värre än kogödsel. Rötat slam, som det i Nyköping, luktar mindre än svin- och hönsgödsel, säger Jonas Wibom på renhållningsföretaget Rangsells som hämtar slammet på Björshult.
På reningsverket planeras även en ombyggnation av rötningskamrarna som ska göra rötningen snabbare och effektivare.
– När det är klart tror vi att vi kan bli självförsörjande på el och värme till 80 procent, säger Therese Sandberg.
Genom att återföra slammet till åkermark kan en del av det konstgödsel som används ersättas. Men det finns problem. De läkemedel vi stoppar i oss och som går igenom kroppen rår reningsverket inte på. Vissa producenter tillåter inte att slam läggs på odlingar av mat som ska gå till människor, utan bara till djurfoder. Och därför fortsätter arbetet med att minska mängden farliga ämnen som kommer in till reningsverket.