Han har bland annat arbetat som företagsläkare och distriktsläkare, Oxelösunds vårdcentral. Numera är han pensionär. Men när region Sörmland sökte hjälp anmälde han sig.
Det var i november Emmanuel Peiris började smittspåra personer som testats positivt för corona. Arbetet i Sörmland hade pågått längre än så, men nu byggdes en specialiserad smittspårningsenhet upp.
Eftersom sjukdomen klassas som allmänfarlig gäller det att agera snabbt som smittspårare för att inte smittan ska spridas vidare. En del har ju knappt märkbara symptom, men har ändå testats positivt.
– Därför blir de förvånade när vi ringer dem för att meddela att de ska vara i karantän, säger Emmanuel Peiris.
Han har ringt närmare 2 500 personer för att informera om vilka restriktioner som gäller för den smittade. Samtalet följer ett formulär: varifrån man tror sig ha blivit smittad, om man varit på någon fest och då måste meddela övriga festdeltagare, att man ska vara i karantän i sju dagar och vara symptomfri i minst 48 timmar, om man varit utomlands.
– Om en i familjen är sjuk måste hela familjen vara i karantän. Och är man smittad är man skyldig att informera dem man senaste tiden träffat eller umgåtts med, säger Emmanuel Peiris och fortsätter:
– Vanligast är att bli smittad av sina skolbarn och därefter på arbetsplatsen.
När smittan gått ned kan ha ta det lite lugnare.
– Bara tre procent av de som testas är nu positiva. Det visar att vaccineringen har effekt, säger Emmanuel Peiris.