Forskaren Bi Puranen benämner det "snällism".
– Det är livsfarligt för integrationen. Att inte våga sätta ner foten i sammanhang när något strider mot svensk lag. Jag kan tycka att socialtjänsten borde göra mycket mer, till exempel när det handlar om barnäktenskap, sa hon under sitt tal på Forum Nyköping.
Nyköpingsbon Sherin Abdulbaky, som själv flydde från Kurdistan till Sverige för över 20 år sedan, är inne på samma spår.
– Samhället måste sluta serva människor. Jag kanske har upplevt hemska saker men nu är jag här och vill bli bemött på samma villkor som andra svenskar, med samma skyldigheter och rättigheter.
Att inte våga ställa krav på nyanlända är farligt och gör människor passiva, tror hon.
– Det värsta man kan göra är att tycka synd om människor som flytt. Det är förnedrande, man trycker ner människor och det gör det svårare att komma in i det nya samhället.
Sherin har själv inte upplevt "snällism" och kom hon i det nya samhället ganska snabbt, mycket beroende på att hon hade bestämt sig för att inte bli passiv, säger hon.
Nu jobbar hon för Nyköpingshem, bland annat med integrationsfrågor. Hon har tidigare jobbat många år inom gymnasieskolan och SFI (Svenska för invandrare). En av nycklarna till en lyckad integration tror hon är att vara tydlig i ett tidigt skede.
– Många nyanlända som jag träffade på SFI visste inte vet hur lagar fungerar, eller att man betalar skatt. Men jag tror att "snällismen" gör folk försiktiga, kanske blir man rädd att stämplas som rasist.
Utifrån sina erfarenheter från SFI vet hon att många nyanlända vill komma i kontakt med svenskar för att på så sätt lära sig språket och komma lättare in i det nya samhället.
– Det fanns ju många människor som drömde om att få träffa svenskar. Kanske finns det svenska familjer som skulle kunna ställa upp som en slags kontaktfamilj, eller äldre människor som är ensamma och som skulle vilja ha sällskap. På sätt skulle vi kunna minska utanförskapet.