Det finns ett starkt samband mellan stress och sömnlöshet och det är svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget eftersom det ofta blir en ond cirkel. Men att allt fler unga känner stress, har svårt att somna och sover mindre än sju timmar per natt, är oroande, tycker Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet.
– Ju mindre sömn, desto mindre inlärning. Hjärnan måste ha tid för återhämtning för att kunna långtidslagra. Det är olyckligt att unga sover så dåligt, deras hjärnor utvecklas fortfarande och vi vet inte vad konsekvenserna blir på lång sikt. Jag känner oro för det, vi vet att hos vuxna påverkar det signalsubstanserna i hjärnan så de blir mindre känsliga, säger han.
Detta leder till psykisk ohälsa som depression och utmattningssyndrom.
– Depression och självmordsrisk har en direkt koppling till sömnproblem och sena kvällsvanor. Internet med sin dygnetrunttillgänglighet har ställt till mycket. Där skulle man behöva göra en balansräkning mellan gott och ont, säger Torbjörn Åkerstedt.
Mycket av den ökande stressen och sömnproblemen kan också härledas till skolans nya betygsättningssystem, anser Torbjörn Åkerstedt.
– Skolans konstruktion där varje kursbetyg hamnar i slutbetyget, gör att hjärnan aldrig får återhämta sig utan måste satsa kraftigt hela tiden. Stress som klarats av under dagen leder inte till dålig sömn, det är oron inför morgondagen och ältandet inför den som skapar sömnproblem.
Att problemen stress och sömnlöshet är så mycket större bland flickor än bland pojkar har stark koppling till en hög ambitionsnivå i skolan, men också till utseendekrav och hetsen med sociala medier, anser han. Hur ska man då komma åt problemen med ökad stress och sömnproblem bland unga? Grunden till god sömn heter nedvarvning, så hjärnan släpper kraven som leder till ökad aktivitet.
– Som god förälder får man se till att det inte finns några IT-grejer påslagna under sömnen, varken telefon eller dator. Det är inte lätt, men viktigt, säger Torbjörn Åkerstedt.
Ett ökat stillasittande har lett till att unga i dag utvecklar övervikt, diabetes 2 och andra välfärdssjukdomar. Det har också sin del av skulden i de ökade problemen med dålig sömn.
– Fysisk aktivitet gör att man sover bättre. Där har skolan misslyckats när man skurit ner på gymnastiktimmarna, säger Torbjörn Åkerstedt.