På onsdag är det skolstart för Stenkullaskolans elever, men det saknas fortfarande en lågstadielärare samt en ämneslärare i matematik och NO.
– Vi får igång skolan och kommer att ha engagerade pedagoger överallt, men en skola är mycket mer än en vuxen i varje klassrum, säger rektorn Christian Sandström.
Nu kommer skolans speciallärare och SVA-lärare (svenska som andraspråk) att täcka upp så länge. En lösning som fungerar – men som inte är helt lyckad i längden enligt Sandström.
– De är nyckelpersoner på skolan för alla de barn som av olika skäl har svårt att tillgodogöra sig gruppundervisningen. Nu används det stödet till annat. Resurserna flyttas runt och det kan bli så att klassresurser jobbar mot elever och att de som jobbar mot elever får jobba som klasslärare, säger Christian Sandström.
– Det blir katten på råttan-problematiken och till sist så får medarbetare arbetsuppgifter de inte har erfarenhet av. Då är det risk att kvaliteten sjunker, fortsätter han.
Sandström menar att Stenkullaskolans problem speglar lärarbristen som råder i hela Sverige.
– Jag har erbjudit lärare jobb, men de har valt något annat i stället. Få söker och de som söker och är duktiga får många erbjudanden. Jag har haft tur ibland och otur i andra fall. Många lärare slutar och de som är kvar vet sitt värde.