Stadshuset måste brandsäkras – för miljoner

Stadshuset är inte brandsäkert och måste utrustas med sprinklers, anser räddningstjänsten. Orimligt, anser kommunen och hänvisar till att kostnaden skulle landa på tio miljoner kronor.

Om Stadshuset skulle börja brinna kan det utvecklas till en kraftig brand som riskerar människor och omgivande bebyggelse. Nu vill räddningstjänsten att sprinklers installeras i byggnaden.

Om Stadshuset skulle börja brinna kan det utvecklas till en kraftig brand som riskerar människor och omgivande bebyggelse. Nu vill räddningstjänsten att sprinklers installeras i byggnaden.

Foto:

Nyköping2020-01-29 20:24

Om Stadshuset börjar brinna kan det ta en ände med förskräckelse. Det framgår ett föreläggande som räddningstjänsten upprättat efter en tillsyn av byggnaden förra året.

Enligt föreläggandet riskerar byggnadens konstruktion att leda till ett så snabbt och kraftigt brandförlopp, att det kan bli svårt för räddningstjänstens personal att gå in och att det kan bli svårt för besökare och de 120-140 personer som arbetar i lokalerna att utrymma i tid.

Även omgivande bebyggelse skulle vara hotad.

I föreläggandet begär därför räddningstjänsten att kommunen ska installera sprinklers i byggnaden, något som kommunen har överklagat till länsstyrelsen.

Enligt Sofia Skoglund, brandingenjör på Sörmlandskustens räddningstjänst, är det två omständigheter i konstruktionen som ligger bakom räddningstjänstens krav på sprinklers.

Stadshuset har en stor brandcellen som omfattar tre våningsplan, bland annat foajen och fullmäktigesalen. Brandceller har som funktion att fördröja att branden sprider sig, vilket skapar mer tid för personer att utrymma byggnaden och begränsar skadorna vid en brand.

Men eftersom stora delar av Stadshuset är en enda stor brandcell kan en kraftig brand uppstå snabbt.

Till detta kommer att stora delar av ytskikten i Stadshuset består av trä, som kan medverka till en snabb brandspridning.

– Utifrån dessa omständigheter och byggreglerna som gällde då byggnaden uppfördes och dagens byggregler, har vi landat i bedömningen att det är skäligt att installera ett sprinklersystem i delar av Stadshuset, säger Sofia Skoglund.

Kommunen delar dock inte räddningstjänstens bedömning att det är skäligt att installera sprinklers. Stadshuset har förklarats som byggnadsminne av länsstyrelsen. Enligt kommunen lär prislappen hamna på tio miljoner kronor.

– Eftersom det är förklarat som byggnadsminne finns en risk att ledningarna inte får vara synliga. Det blir ett enormt projekt att gå in i alla tak och väggar, säger Mikael Karlsson, chef för kommunfastigheter, som förvaltar byggnaden.

I stället föreslår kommunen andra åtgärder för att förbättra brandskyddet. Det handlar bland annat om att  installera en slags variant av sprinklers på de platser där risken för brand är störst och att även förbättra ventilationen av brandgas. 

Räddningstjänsten anser inte att dessa förbättringar är tillräckliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!