– Det är en stor grej att få barn. I en föräldragrupp kan det komma upp saker som man inte tänker på hos barnmorskan. Det skulle kännas bra att få prata med andra, säger Anders som ska bli pappa i november.
Han och hans fru frågade efter föräldragrupper redan på inskrivningssamtalet med barnmorskan men fick ett nedslående svar.
– Hon sa att de har ont om personal och därför dragit in föräldragrupperna.
Föräldragrupperna avvecklades för några månader sen.
– Det är en utveckling som sker i hela landet. Vi har många gravida att ta hand om och måste prioritera. I mitten av graviditeten har vi erbjudit alla gravida att gå i föräldragrupper. De flesta har tackat ja men sen har inte alla kommit, säger Marja Tuuna Johansson.
Hon säger att formerna för föräldrautbildningen vid kvinnokliniken i Nyköping har varierat.
– Ibland har vi haft grupper som träffats fem gånger, ibland två gånger eller en heldag. Vi har testat lite olika. Nu provar vi att ha öppna föreläsningar som även andra intresserade kan gå på, mor- och farföräldrar till exempel.
Anders och hans fru har hittills varit hos barnmorskan vid tre tillfällen. Han efterlyser mer kontinuitet vid besöken.
– Det har varit olika personer varje gång. Mötena har varit väldigt korta, "hej hej och så har hon kollat hjärtljuden och sen är det klart." Det vore bra att ha samma barnmorska hela tiden, säger han.
Olyckligt, kommenterar Marja Tuuna Johansson.
– Det är vår målsättning att man ska träffa samma barnmorska varje gång men vi lyckas inte alltid.
Blivande pappan Anders återkommer till vikten av att känna sig trygg inför förlossningen och den omställning som väntar alla blivande föräldrar.
– Det är verkligen något som borde prioriteras av sjukvården, säger han.