Räddningstjänsten fick larmet om den senaste bilbranden vid två-tiden under natten mot fredagen. En raggarbil av märket Ford brann för fullt på en grusparkering vid Krukmakaregatan i stadsdelen Högbrunn.
Även om räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka branden, totalförstördes Forden och en bil som stod parkerad intill fick omfattande skador.
I värsta fall kunde det kanske ha slutat betydligt allvarligare. Generellt sett är risken överhängande för att bilar som är parkerade i närheten av det brinnande fordonet fattar eld, berättar Henrik Holm, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.
– Står bilarna parkerade med en meters mellanrum sprider sig branden lätt. I värsta fall kan elden hoppa vidare till ett hus om en bil står parkerad i närheten, säger han.
Den stora spridningsrisken beror på att bilbränder innehåller väldigt mycket energi: bränderna är helt enkelt kraftiga. Bilbränder är även farliga ur en annan aspekt.
– Det utvecklas ju mycket rök och den är hälsofarlig.
Bilbranden på Krukmakaregatan var den fjärde i Nyköping inom loppet av en månad. Polisen håller just nu på att utreda de tre tidigare bränderna. I dagsläget är hoppet att hitta gärningsmännen litet, berättar Dennis Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Nyköping.
– Vi är säkra på att dessa bränder är anlagda. Men varken de tekniska undersökningarna eller vittnesförhör har lett oss framåt, säger han.
Med tanke på att bilbränderna har ägt rum inom relativt kort tid, bedömer Dennis Johansson att samma gärningsmän ligger bakom åtminstone de tre första bränderna.
Hur det förhåller sig med den senaste branden vågar han inte gissa, den är så pass ny.
– Men det är intressant att den var på Krukmakaregatan och inte i Brandkärr, där de övriga bränderna har ägt rum.
Bilbränderna har lett till polisanmälningar om skadegörelse genom brand. Brottsrubriceringen kan dock komma att ändras om utredningarna går framåt och nya uppgifter kommer in.
– En anmälan kan rubriceras om till mordbrand. Ingenting är hugget i sten. Det beror på hur stor risken för spridning var. Även värdet på de bilar som har förstörts kan leda till att vi byter rubricering, säger Dennis Johansson.