Strandstuviken står inför ansiktslyftning

LIFE Coast Benefit pågår för fullt i Sörmland – ett nationellt naturvårdsprojekt som till stora delar är EU-finansierat. Nu påbörjas arbetet vid Strandstuvikens naturreservat.

strandstuvikenröj-sandra-1.JPG

strandstuvikenröj-sandra-1.JPG

Foto: Fotograf saknas!

NYKÖPING2016-03-15 07:27

Det är förmiddag i trakterna kring Lilla Flättna, strax utanför Nyköping, i Strandstuvikens naturreservat. Stellan Gustavsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland, möter upp på en liten parkeringsyta för att berätta om det naturvårdsprojekt som precis satts i gång.

– Projektet fokuserar på de här gamla landskapen och naturvärdena i skärgård- och skärgårdsnära miljöer. Utmaningen just här ligger i att lyfta fram ek och tall, som är ganska hårt trängda.

Stellan Gustavsson är specialiserad i ädellövskog och menar att det är hög tid att vidta åtgärder i Strandstuviken.

– Det som kan hända om vi inte gör det är att arealen ekmiljöer sjunker till ungefär en fjärdedel. Då tar gran över och dödar många av ekarna, på grund av att de står så skuggigt. Eftersom man inte utvecklar ekmiljöer storskaligt inom skogsbruket så blir det ju väldigt viktigt att vi gör det i naturreservaten.

Stellan förklarar att en ek lockar till sig upp till 1500 arter, däribland ett flertal olika skalbaggar. Problemet, lägger han till, är att Sverige i stort sätt saknar en hel generation av ek.

– Vi har gamla och unga träd, men vi saknar mellangörat. Här finns de, och det kan vi jobba vidare på.

Ytterligare en del i Strandstuvikens restaurering är att utöka den närliggande betesmarken, också det för att berika den biologiska mångfalden. Dock inte öppna beten, understryker Stellan.

– Det ska bli skogsbeten, riktat till nötkreatur eller får. Kommer man upp lite på hällmarkerna så finns det en del blåbärsris där. Om det blir betat så kommer det komma in arter som annars har svårt med konkurrensen, däribland jungfrulin och kattfot.

Länsstyrelsen har tidigare fått kritik för naturvården i regionen. Under arbetet med naturreservatet Nynäs under 2015 pekade flera boende på för stor åverkan i naturen. Kritiken bestod bland annat i avbrutna grenar och djupa spår från maskinerna.

– Vi har planerat tiden för åtgärderna så noga vi kan. Det är en normal hänsyn som vi tar. Vi kommer genomföra det här i två omgångar. Just nu gör vi småskaliga åtgärder som inte ska leda till några större körskador. Vi hugger manuellt och har tagit med oss det minsta terrängfordon vi hittat, säger Stellan.

Den första åtgärden kommer dessutom att avbrytas efter ett antal veckor för att inte störa fåglarnas häckningsperiod. För under sommaren blir nästa åtgärd aktuell.

– Den gör vi i juli-augusti. Då går vi in med lite större skogsmaskiner.

Där kan tidsplanen dock komma att förändras. Om det blir en regnig sommar, och juli och augusti inte hinner torka, så kommer arbetet att skjutas upp. Då hoppas man istället på en god tjäle under vintern, som kan bära skogsmaskinerna.

Hittills har man inte fått in några reaktioner från allmänheten. Länsstyrelsen har arbetat tätt med markägaren, som är Nyköpings kommun, och fört samtal med hästägare och boende i området. Därutöver har man samarbetat med ornitologer från fågelföreningen Tärnan.

Om rätt väderförhållanden råder är ambitionen att arbetet vid Strandstuviken ska vara klart i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om