Stålkoncernen SSAB bidrar till stor del av koldioxidutsläppen i Sverige. Det vill man råda bot på bland annat genom att tillverka järn med ljusbågsugnar. Till det krävs mycket energi och nya kraftledningar ska dras via landets stamnät från Hedenlunda, utanför Flen.
Vattenfall har i ett första skede tagit fram olika alternativa kraftledningsgator, öster eller väster om sjön Yngaren, via Björkvik eller Stigtomta vidare över Ålberga, Jönåker eller Enstaberga, Bränn-Ekeby och slutligen Oxelösund.
Möten har hållits, men de gav inte alls de svar som flera mötesdeltagare önskade.
– Det kändes som om det var lite med avsikt – att inte ge några svar. Men vi var många som hade frågor, säger Ole Thronborg.
Han bor alldeles utanför Stigtomta och enligt ett av förslagen ska kraftledningen gå precis över hans fastighet.
Flera andra vittnar om undermålig information, få svar och kort tid för att lämna in synpunkter (ska inkomma 26 juni).
Ole Thronborg säger att varken han eller många andra är emot att SSAB ska övergå till ljusbågsugn. Men varför finns inga andra alternativ framtagna, som markledning?
Ole Thronborg har via hemsidan, stigtomta.nu, lyckats mobilisera 630 personer, som säger nej till luftledning och istället vill att Vattenfall ska utreda möjligheten till att gräva ner ledningen.
Han menar att luftledningen kommer få en betydande miljöpåverkan. Kraftledningsgatorna kommer att ta i anspråk över 460 fotbollsplaners storlek, fortsätter han.
Länsstyrelsen ifrågasätter underlaget för kraftledning och skriver bland annat i sitt yttrande: "Länsstyrelsen kan, med hänsyn till de brister avseende underlag för bedömning av projektets miljöpåverkan som vi redovisar, inte lämna en fullständig redogörelse för vår syn på hur konsekvensbeskrivningen bör avgränsas".
Vattenfall förklarar att man följer riktlinjerna i miljöbalken och att tidsperioden "bör räcka". Man utreder både luftledning och markkabel, men att luftledning sannolikt kommer förordas av flera skäl (lättare att felsöka, billigare).
– Vi är i ett tidigt skede där vi utvärderar olika lokaliseringar, stråk för de planerade ledningarna. De analyser länsstyrelsen hänvisar till kommer att behandlas i nästa steg, uppger Katrin Lemming Thulin, kommunikatör på Vattenfall.