Svindlande höjder när kyrktornet renoveras

Sankt Nicolai kyrka med anor från tolvhundratalet genomgår en renovering. En del av träkonstruktionen måste bytas ut och korset kommer att få en ny guldpatinering.

Johan Anrixon, Peter Närholm plåtslagare och Thomas Lundqvist målare går igenom dagens arbete.

Johan Anrixon, Peter Närholm plåtslagare och Thomas Lundqvist målare går igenom dagens arbete.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2019-07-06 14:55

Planen var att förgylla korset och byta brandalarmet i tornet. Men vid en noggrannare kontroll av kyrktornet upptäcktes det att takluckan inte höll tätt. Vatten har läckt in under mer än femtio år.

– En del av den bärande timmerkonstruktionen hade ruttnat. Så nu blir det en mer omfattande renovering av kyrktornet, vi passar på när vi ändå har en byggnadsställning uppe, säger fastighetsförvaltaren Joakim Dahlqvist och fortsätter:

– Vi förbättrar även arbetsmiljön så att det ska vara säkert för personal att arbeta i kyrktornet.

Högst upp på byggnadsställningen sitter en banderoll med texten ”Gud håller ställningarna”. Idén var Joakim Dahlqvists.

– Jag beställde en banderoll men är så höjdrädd så jag kunde inte sätta upp den själv, säger han och skrattar.

När det görs en sådan här omfattande renovering är både länsstyrelsen och länsmuseet inblandade för att kontrollera att renoveringen går rätt till.

Korset på toppen av kyrktornet är en träkonstruktion. Det är fastmonterat i taket och klätt med koppar. Det går inte heller att montera bort, vilket innebära att målaren Thomas Lundqvist måste förgylla korset med bladguld på plats, femtio meter upp i luften.

- Det måste vara helt vindstilla eftersom vi använder ett väldigt tunt bladguld, som sitter på ett vaxat papper som man måste lägga an mot ytan. Man får inte röra på bladguldet för då blir det skrynkligt, så det krävs både lugn och ro och ingen blåst, berättar Thomas Lundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om