Samhall är en av regionens största arbetsgivare. I Nyköping arbetar uppemot 140 personer inom Samhall. Samhall ägs av staten och uppdraget är att generera vinst, som ska återinvesteras i form av utbildning till medarbetarna, och att skapa utvecklande arbeten åt personer med olika funktionsnedsättningar.
Mats Franssén har haft två hjärtinfarkter och en tia-attack (liten stroke). Hans arbetskapacitet är begränsad, men att inte göra något får honom att må dåligt.
– Man blir stressad av att inte göra något, säger han.
Mats Franssén har arbetat på Samhall i nio år. Anders Swedin har varit anställd sedan 1988.
– Stämningen på jobbet är dålig, säger han.
Carina Engberg är fackklubben IF Metalls ordförande. Hon har jobbat sjutton år på Samhall och de signaler hon fått från medlemmar är att stämningen är undermålig.
– Tidigare packade vi saker åt Saab och Thorsman, men nu sitter många bara av sina timmar. Det kan vara veckor av sysslolöshet, säger hon.
Trion menar att Samhalls uppdrag att skapa utvecklande arbeten åt personalen rimmar illa.
– Många har gått in i sjukskrivningar och vi är oroliga över att så många mår dåligt, säger Carina Engberg.
Stor del av arbetena finns inom städverksamheten, men det kan inte alla göra på grund av olika funktionsnedsättningar. Samtidigt har bristen på arbeten gjort att personal får bistå Norrköpingskontoret, som har gått om arbeten.
Yvonne Westman, distriktschef för Samhall Sörmland, säger att det råder brist på arbeten i Nyköping. Att personal sitter sysslolös hela dagar och veckor är inte bra, förklarar hon.
– Det ligger i Samhalls uppdrag att utveckla människan via jobb, säger Yvonne Westman.
Någon risk för varsel finns inte, fortsätter hon.
– Högsta prioritet är att skaffa mer jobb och det kommer, säger Yvonne Westman.