– Nästa söndag kanske det kommer att vara runt 15 grader i ån. Det går fort att bli trött i vatten, speciellt i den temperaturen, säger Stefan Karlsson som är insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.
Vi sitter i ett mötesrum i Nyköpings brandstation. Det här är den allra sista träffen där folk från Räddningstjänsten och Gymnasiekåren träffas för att diskutera igenom säkerheten inför studentfestligheterna. Nu är det flottracet som det är fokus på. Från Gymnasiekårens sida är det Sophie Hellvard och ordföranden Evelina Nemeth som är här.
– Det är rätt många anmälda, runt 20 stycken, säger Evelina Nemeth.
– Och det får såklart inte hända någon olycka, säger Sophie Hellvard.
De och de andra i kåren har tillsammans hand om något som närmast kan liknas vid en mellanstor festival som pågår under en veckas tid. 816 studenter har de räknat till – och därtill kommer flera tusen personer som på ett eller annat sätt har en koppling till studenterna. I år har kåren fått söka tillstånd till de aktiviteter som kräver ett sådant själva, men fått uppbackning av bland annat räddningstjänsten.
– Det känns nästan som att jag bor här på brandstationen. Vi har haft flera möten här och varit hos polisen också, säger Evelina Nemeth som berättar att hon inte tycker att det varit för många pekpinnar från vuxenvärlden.
– Det blir lätt lite tantigt och gubbigt om vi ska komma med pekpinnar, men ni i Gymnasiekåren kan nå ut. Ert budskap till era kamrater är det vi har störst nytta av, och nu ber vi dem att det inte ska vara någon alkohol under flottracet och kortegen. Det finns tillfällen och platser att ha kalas under den här veckan, men det är inte under kortegen eller flottracet, säger Eva Johansson som är säkerhetssamordnare i Nyköpings kommun.
Mest kretsar ändå mötet om att så många som möjligt ska ha ljusa minnen med sig hem från studentveckan. Och att arrangemangen inte ska svärtas ner.
– Sätt en sopsäck i händerna på dem som är med och arrangerar flottracet så att de kan gå och plocka upp äggkartonger och annat skräp. Bjud inte vuxna kritiker på det, nu när ni lagt ner så mycket jobb. Ni ska inte behöva få taskiga kommentarer om att det blev stökigt efteråt, säger Johansson.