– Det viktiga är inte att de får spela teater, utan kontakten med svenska samhället och möjligheten att nätverka med svenska personer, som i det här fallet även är tjejer, säger Niklas Eriksson, verksamhetsutvecklare på studieförbundet ABF som medverkar i det kommande teaterprojektet tillsammans med Nyköpings kommun, Teater Sörmland och initiativtagaren Ulla-Karin Skoghag som är god man till de åtta killarna.
Efter sommarens medverkan i Nyköpings gästabud insåg Ulla Karin Skoghag att teaterformen var en möjlig väg att öppna dörrarna till det svenska samhället för de Afghanska killar som deltog. Hon kontaktade ABF och med kommunens hjälp ansökte de om medel för en fyra månader lång teaterskola, där både jämställdhet, integration och samhällsinformation är inbakat. När teaterprojektet drar i gång den 5 december ges 15 killar från Afghanistan möjligheten att delta i teaterskolan.
– Det är oerhört viktigt att de här killarna inte går och dräller på något HVB-hem och inte har något att göra. Det är viktigt både ur ett integrationsperspektiv, men även rent mänskligt, säger Ulla Karin Skoghag.
Upplägget för teaterskolan är i princip klart, men Ulla Karin menar att det är snabba puckar som gäller.
– Vi har en del kontakter med gymnasieskolor kvar att fixa, men på programmet står allt från improvisationsövningar till att skriva dagbok och föreläsningar om familjens roll i Sverige och Afghanistan, till jämställdhet och samhällsinformation. Man ska veta att de flesta av de här killarna har svårt att förstå det svenska systemet. Exempelvis har de jättesvårt att förstå hur jag kan klara mig utan en man, säger Ulla Karin.
Då teatergruppen blir väldigt homogen, har en av utmaningarna varit att involvera tjejer i gruppen. Om allt går som det ska kommer en grupp svenska tjejer skriva dagbok under den här tiden om sin vardag, liksom killarna får göra det om sin tid. Tanken är att de därefter ska träffas och prata om likheter och olikheter.
– På så vis kan även killarna åskådliggöra sin tid i Sverige och uttrycka sig på svenska språket, som är nyckeln till framgång, säger Niklas Eriksson.