Tidig premiÀr för Bondens NÀra

Initiativtagarna till det prisbelönta projektet Bondens NÀra planerar att utveckla konceptet med utbildningar om lokal mat. "Vi mÀrker att folk Àr intresserade", sÀger Cecilia Ekström pÄ Hellmanska gÄrden.

Anna BrodĂ©n frĂ„n Ösvreta gĂ„rd sĂ€ljer bland annat gĂ„rdsmjölk och Alexander Olsson frĂ„n Birgittas trĂ€dgĂ„rd sĂ€ljer vintersallad och mikrogrönt.

Anna BrodĂ©n frĂ„n Ösvreta gĂ„rd sĂ€ljer bland annat gĂ„rdsmjölk och Alexander Olsson frĂ„n Birgittas trĂ€dgĂ„rd sĂ€ljer vintersallad och mikrogrönt.

Foto: Joachim Sorbe

Nyköping2019-05-22 09:24

Redan i slutet av mars var det premiÀr för Ärets upplaga av Bondens NÀra. Varje torsdag sÀljs det lokalproducerade matprodukter i Hellmanska gÄrdens stenugnsbageri.

– Vi började tidigare i Ă„r. Vi började i pĂ„sk. Förra Ă„ret körde vi igĂ„ng i juni, sĂ€ger Cecilia Ekström, vd för Hellmanska gĂ„rden.

I november prisades hon och Erika Olsson frĂ„n den ekologiska kretsloppsgĂ„rden Onsberga med Årets Innovationspris för sitt nya koncept Bondens NĂ€ra.

Bondens NÀra ersatte förra Äret Bondens egen marknad dÀr lokala matproducenter sÄlde sina produkter pÄ Smörtorget. I Bondens NÀra ingÄr ett tiotal matproducenter som en dag i veckan sÀljer sina produkter i stenugnsbageriet pÄ Hellmanska gÄrden.

– Min drivkraft Ă€r att fylla den hĂ€r lokalen med lokal mat. NĂ€r Bondens egen marknad la ner pĂ„ torget för att det inte riktigt lönade sig för alla dessa producenter att stĂ„ och sĂ€lja sina varor sjĂ€lva sĂ„ bjöd jag hit dem och sa att ’kom hit sĂ„ kan vi dela pĂ„ ansvaret och arbetsbördan’, sĂ€ger Cecilia Ekström.

– Vi brinner ju för lokal mat och vi har ju ibland lite svĂ„rt att hitta lokala rĂ„varor till vĂ„ra kafĂ©er. Det hĂ€r Ă€r ett steg.

En av de cirka tio matproducenterna finns varje vecka pÄ plats i stenugnsbageriet för att sÀlja alla producenternas rÄvaror och svara pÄ frÄgor frÄn kunderna.

– För oss Ă€r det en tidsbesparing att kunna hjĂ€lpas Ă„t, men det ger ocksĂ„ synergieffekter i att vi lĂ€r kĂ€nna varandra och fĂ„r ett vĂ€ldigt bra nĂ€tverk, sĂ€ger Erika Olsson.

– Vi jobbar pĂ„ att fĂ„ med fler producenter, fler produkter.

Erika Olsson tycker att det personliga mötet med kunderna Àr givande.

– Jag som bonde utgĂ„r frĂ„n vad som Ă€r bĂ€st att producera. NĂ€r Ă€r lammen som bĂ€st? NĂ€r Ă€r köttet som bĂ€st? NĂ€r Ă€r grönsakerna som bĂ€st? Men sĂ„ tĂ€nker ju inte riktigt kunden. I den dialogen kommer man ofta fram till att man fĂ„r jobba mer med förĂ€dlat. Vi mĂ„ste skruva pĂ„ vĂ„r produktion, men kunden kanske kan fundera kring att köpa ett halvt lamm pĂ„ hösten och stoppa i frysen. Det Ă€r en lĂ€rdom frĂ„n bĂ€gge hĂ„ll.

Bondens NÀra kommer enligt planerna att pÄgÄ fram till jul.

– Januari, februari och mars Ă€r ju ganska stillsamma mĂ„nader. MĂ„nga av oss har ocksĂ„ mycket jobb hemma pĂ„ gĂ„rden för det Ă€r kalvningar, lamningar och sĂ„ vidare. Ska man verkligen följa sĂ€song sĂ„ har man traditionellt mycket kött pĂ„ hösten. Grönsakerna Ă€r ju sensommar, tidig höst. Vi har produkterna nĂ€r de Ă€r som bĂ€st.

I Stenugnsbageriet sÀljs Àven produkter som tagits fram för att uppmÀrksamma Hellmanska gÄrdens 300-Ärsjubileum.

– Det Ă€r ju svindlande att vi Ă€r i samma lokaler. Vi bedriver rĂ€tt mĂ„nga verksamheter i 300-Ă„riga lokaler. Det Ă€r de hĂ€r gamla lokalerna som gör att vi fĂ„r en stĂ€mning som vi gillar, sĂ€ger Cecilia Ekström.

Hur kommer jubileet att mÀrkas?

– Vi har en fotoutstĂ€llning som pĂ„gĂ„r hela Ă„ret inne i vĂ„rt cafĂ© med bilder frĂ„n gĂ„rden. Vi kommer att ha lite kampanjer. Vi har tagit fram nĂ„gra produkter som minnesprodukter för det hĂ€r jubileet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!