Redan i slutet av mars var det premiÀr för Ärets upplaga av Bondens NÀra. Varje torsdag sÀljs det lokalproducerade matprodukter i Hellmanska gÄrdens stenugnsbageri.
â Vi började tidigare i Ă„r. Vi började i pĂ„sk. Förra Ă„ret körde vi igĂ„ng i juni, sĂ€ger Cecilia Ekström, vd för Hellmanska gĂ„rden.
I november prisades hon och Erika Olsson frÄn den ekologiska kretsloppsgÄrden Onsberga med à rets Innovationspris för sitt nya koncept Bondens NÀra.
Bondens NÀra ersatte förra Äret Bondens egen marknad dÀr lokala matproducenter sÄlde sina produkter pÄ Smörtorget. I Bondens NÀra ingÄr ett tiotal matproducenter som en dag i veckan sÀljer sina produkter i stenugnsbageriet pÄ Hellmanska gÄrden.
â Min drivkraft Ă€r att fylla den hĂ€r lokalen med lokal mat. NĂ€r Bondens egen marknad la ner pĂ„ torget för att det inte riktigt lönade sig för alla dessa producenter att stĂ„ och sĂ€lja sina varor sjĂ€lva sĂ„ bjöd jag hit dem och sa att âkom hit sĂ„ kan vi dela pĂ„ ansvaret och arbetsbördanâ, sĂ€ger Cecilia Ekström.
â Vi brinner ju för lokal mat och vi har ju ibland lite svĂ„rt att hitta lokala rĂ„varor till vĂ„ra kafĂ©er. Det hĂ€r Ă€r ett steg.
En av de cirka tio matproducenterna finns varje vecka pÄ plats i stenugnsbageriet för att sÀlja alla producenternas rÄvaror och svara pÄ frÄgor frÄn kunderna.
â För oss Ă€r det en tidsbesparing att kunna hjĂ€lpas Ă„t, men det ger ocksĂ„ synergieffekter i att vi lĂ€r kĂ€nna varandra och fĂ„r ett vĂ€ldigt bra nĂ€tverk, sĂ€ger Erika Olsson.
â Vi jobbar pĂ„ att fĂ„ med fler producenter, fler produkter.
Erika Olsson tycker att det personliga mötet med kunderna Àr givande.
â Jag som bonde utgĂ„r frĂ„n vad som Ă€r bĂ€st att producera. NĂ€r Ă€r lammen som bĂ€st? NĂ€r Ă€r köttet som bĂ€st? NĂ€r Ă€r grönsakerna som bĂ€st? Men sĂ„ tĂ€nker ju inte riktigt kunden. I den dialogen kommer man ofta fram till att man fĂ„r jobba mer med förĂ€dlat. Vi mĂ„ste skruva pĂ„ vĂ„r produktion, men kunden kanske kan fundera kring att köpa ett halvt lamm pĂ„ hösten och stoppa i frysen. Det Ă€r en lĂ€rdom frĂ„n bĂ€gge hĂ„ll.
Bondens NÀra kommer enligt planerna att pÄgÄ fram till jul.
â Januari, februari och mars Ă€r ju ganska stillsamma mĂ„nader. MĂ„nga av oss har ocksĂ„ mycket jobb hemma pĂ„ gĂ„rden för det Ă€r kalvningar, lamningar och sĂ„ vidare. Ska man verkligen följa sĂ€song sĂ„ har man traditionellt mycket kött pĂ„ hösten. Grönsakerna Ă€r ju sensommar, tidig höst. Vi har produkterna nĂ€r de Ă€r som bĂ€st.
I Stenugnsbageriet sÀljs Àven produkter som tagits fram för att uppmÀrksamma Hellmanska gÄrdens 300-Ärsjubileum.
â Det Ă€r ju svindlande att vi Ă€r i samma lokaler. Vi bedriver rĂ€tt mĂ„nga verksamheter i 300-Ă„riga lokaler. Det Ă€r de hĂ€r gamla lokalerna som gör att vi fĂ„r en stĂ€mning som vi gillar, sĂ€ger Cecilia Ekström.
Hur kommer jubileet att mÀrkas?
â Vi har en fotoutstĂ€llning som pĂ„gĂ„r hela Ă„ret inne i vĂ„rt cafĂ© med bilder frĂ„n gĂ„rden. Vi kommer att ha lite kampanjer. Vi har tagit fram nĂ„gra produkter som minnesprodukter för det hĂ€r jubileet.